Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CFR Cluj în Europa, dar după ce chin!

cfr_cluj_1.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Fotbal Club CFR 1907 CLUJ

CFR Cluj va juca în preliminariile Conference Leaugue. A învins, după prelungiri, în meciul de baraj pentru Europa, pe FCU Craiova cu 1-0. Obișnuiți să fie campioni, ardelenii au încheiat un sezon dificil, dar până la urmă obiectivul de a participa în cupele europene a fost atins.

CFR s-a chinuit din plin sezonul acesta. După ce a pierdut lupta la titlu cu Farul și cu FCSB, pe final, a fost la un pas să nu obțină nici măcar biletele pentru Europa. Noroc cu Sepsi Sf. Gheorghe și cu Istvan Kovacs. Echipa din Covasna a ajutat-o pe campioana ultimilor 5 ani să meargă la barajul pentru Conference League după ce a învins-o, chiar la Craiova, pe contracandidata ardelenilor, Universitatea, iar Kovacs i-a dat ieri un booster CFR-ului.

Arbitrul a fost contestat de FCU încă de la delagarea sa pe motiv că locuiește în Cluj și ar fi putut să favorizeze echipa lui Dan Petrescu. De ce le-a fost frică, oltenii nu au scăpat. Istvan Kovacs a rupt echilibrul meciului după ce l-a eliminat în minutul 68 pe Bauza de la FCU pentru două galbene stârnind furia craiovenilor. Verdictele specialiștilor au fost clare. Mijlocașul argentinian l-a faultat pe Boateng, dar nu merita să vadă roșu. Intervenția sa nu a avut duritate și în plus faza s-a petrecut la 80 de metri de poarta craiovenilor. Din momentul în care aceștia au rămas în inferioritate, meciul s-a scurs într-un singur sens, spre poarta lui Gurău. Portarul lui FCU, crescut la Academia lui Gică Hagi, a fost însă în zi de grație și a avut o intervenție miraculoasă la șutul lui Bîrligea din minutul 90.

S-a intrat în prelungiri, iar inevitabilul s-a produs. Trupa antrenată de Napoli a capotat după o fază aproape fixă, centrare lungă a lui Petrila și reluare precisă cu capul a lui Kolinger. Lucrurile au devenit clare în momentul în care Kovacs a mai acordat un cartonaș roșu, eliminându-l pe Huyghebaert. Meciul s-a transformat pe final în circ. La un semnal "de sus" de la patronul Mititelu, s-au făcut semne disperate ca jucătorii îmbrăcați în albastru să iasă de pe teren în semn de protest. După o pauză de câteva minute în care nimeni nu a înțeles ce se petrece, jocul s-a reluat, dar tabela a rămas neschimbată. 1-0 pentru CFR. Clujunii au prins ultimul loc de Conference League. Vor juca direct în turul 2 preliminar, unde sunt cap de serie.

 

Scuza CFR-ului ar fi că a jucat nu mai puțin de 64 de meciuri în acest sezon

Trupa lui Dan Petrescu a luptat pe 3 fronturi. Campionat, cupă și Conference League. A alergat după 3 iepuri și nu a prins niciunul. În campionat a pierdut mult prea multe meciuri în play-off, înfrângerea în fața FCSB-ului de pe Arena națională fiind decisivă, în cupă a cedat în fața lui Sepsi, iar în Conference League nu a prins play-off-ul fiind eliminată de Lazio. Numărul mare de jocuri a dus la accidentări și la o stare de nervozitate care a culminat cu atitudinea lui Dan Petrescu de la finalul meciului cu Farul. Poate fanii s-au săturat de crizele “Bursucului”. Un indiciu ar fi că la meciul de ieri au fost prezenți doar 11.000 de spectatori, deși intrarea a fost liberă. Oricum, evoluția CFR-ului a lăsat un gust amar și echipa va trebui, cu Dan Petrescu sau fără, să se reinventeze în sezonul următor.

FCU Craiova a fost la un pas să joace în Europa, dar s-a înecat de fiecare dată la mal în momentele decisive

În primul rând, FCU a pierdut clar meciul care ar fi putut să o ducă în play-off. După ce s-a făcut mult tam-tam pe tema întreruperii meciului de la Sf. Gheorghe, din etapa 23-a, din cauza scandalurilor xenofobe, la rejucare Sepsi i-a umilit pe olteni cu 4-0. Acum, când a avut ocazia să prindă ultimul loc de Conference League, FCU s-a împiedicat din nou, deși până la faza din minutul 68 făcuse o figură frumoasă. De ce nu se poate mobiliza FCU? Poate din lipsă de experiență și (sau) de valoare. Mititelu are însă o mare parte de vină. A anunțat de mai mult timp că Napoli nu va mai continua pe banca echipei. Ar fi pentru a 9-a oară când l-ar da afară pe italian. Un record de Guiness Book. Cine pune pariu că Napoli va fi rechemat în momentul în care noul antrenor nu va avea rezultate?

 
Rubrica Pastila de sport din 2 iunie 2023