Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Antrenorul are mereu bagajele făcute

napoli.jpg

Nicolò Napoli și-a încheiat oficial vinerea trecută cel de-al 9-lea mandat pe banca celor de la FC U Craiova 1948
Sursa imaginii: 
Facebook / Nicolò Napoli

După barajele de promovare sau menținere se cunosc numele celor 16 echipe care vor începe noul sezon al Superligii de fotbal. Mioveni, Chindia, FC Argeș au retrogradat, UTA s-a salvat, iar din Liga a 2-a au urcat Poli Iași, Oțelul și Dinamo. Cei 16 antrenori vor avea viață grea în noua ediție, una care se anunță mai palpitantă ca niciodată.

Numai antrenor să nu fii în Liga1. După orice rezultat negativ, postul îți este în pericol, indiferent ce contract ai. La noi, chestia asta cu clauzele nu prea ține. Dacă superiorul tău, că se pricepe sau nu la fotbal, consideră că ai greșit, ești dat imediat afară. Să-i luăm pe rând pe cei 16 tehnicieni din Superligă și primejdiile care-i pasc.

Echipele ce au ajuns  în play off

Campioana e singura care se poate lăuda că nu-și va concedia antrenorul. La Farul, Hagi le face pe toate. Stă pe bancă, aduce bani, taie iarba, dă cu mopu’. “Regele veritabil” al fotbalului românesc își va continua proiectul, unul cu aspirații mari în cupele europene.

La FCSB, Haralambous a fost de acord să-și înjumătățească salariul numai să rămână pe bancă. Asta spune totul. Problema cipriotului este că schimbările i se vor comunica în continuare din “sufragerie” iar la cel mai mic pas greșit, Gigi Becali îl va pune pe avion.

 Dan Petrescu e hotărât să rămână la CFR. După ce a avut un sezon ratat și a prins în ultima clipă un loc de Conference League are o revanșă de luat. Depinde însă dacă patronul său îi va aduce jucătorii pe care îi cere. Dacă nu va avea un lot cu care să se poată  bate la titlu, “Bursucul” va accepta orice altă ofertă bănoasă.

Neagoe are și el o situație complicată la Craiova pentru că CSU a ratat Europa. Deși a fost contestat de suporteri la ultimul meci, vărul lui Pițurcă a rămas în grațiile lui Mihai Rotaru așa că CSU va începe noul sezon cu el la timonă. La orice sincopă însă, antrenorul poate fi îndepărtat pentru că așa e cu oltenii, sunt iuți la mânie.

Rapid a ocupat la final locul 5. La anul, acesta va fi considerat insuficient. Cu ocazia centenarului clubului, s-a stabilit alt obiectiv : podiumul. Dacă va avea mai multe rezultate negative la rând și va pierde încrederea lui Șucu și Angelescu, dar mai ales a galeriei, Adrian Mutu va fi obligat să-și caute echipă.

Deținătoarea Cupei, Sepsi a rămas fără Bergodi, care își dorește o altă provocare. La fel și tehnicianul Voluntariului, Ciobotariu, cel care s-ar putea să-i ia locul italianului la Sf. Gheorghe. Oricum Sepsi are renumele unui club care stă departe de scandaluri și care nu schimbă antrenorii precum cămășile.

Echipele care au ajuns în play out

Mititelu tocmai l-a dat afară pentru a 9-a oară pe Napoli, un record care poate intra ușor în Guiness Book. Noul antrenor este portughezul Janeiro. Să nu ne mirăm dacă italianul va fi adus din nou înapoi pentru a salva echipa, deși Mititelu s-a mai jurat odată că nu face acest lucru.

La Botoșani s-a întors Croitoru. Între el și patronul Iftime este o relație profesională specială. Și aici, în funcție de rezultatele de pe teren,  lucrurile se pot schimba. La Cluj, Sabău a preferat să plece de la Universitatea decât să-și distrugă sănătatea. De văzut cine vine sub Feleac și cât va rezista acolo.

Și la Ploiești poate izbucni un cutremur la nivelul băncii tehnice.  Pîrvu a avut liniște pentru că a evitat retrogradarea. Dar va avea același succes și la anul în condițiile în care clubul se confruntă cu aceleași probleme financiare?

 În fine, UTA a reușit să se salveze de la retrogradare, la baraj, și va începe sezonul tot cu Rednic. Nu avem cum să știm dacă tot cu el îl va termina, deorece clubul are renumele de a-și demite frecvent antrenorii. În plus, Rednic e cunoscut ca un antrenor care spune lucrurilor pe nume și astfel intră în conflict cu conducerile cluburilor unde activează.

Noile sosite în Liga1

Poli Iași a promovat cu ochii închiși cu Grozavu pe bancă. Pe prima scenă a fotbalului românesc rigorile sunt însă altele. Moldovenii dau peste adversari mai puternici cu o altă viteză de joc. Cum va reacționa conducerea Primăriei în momentul în care echipa va avea câteva rezultate negative?

Aceeași  întrebare pentru Oțelul. Dorinel Munteanu a făcut istorie după ca a avut promovări consecutive timp de 3 ani dar subțirimea lotului și duelurile tari vor fi principalele obstacole pentru Dorinel.

La Dinamo, Burcă a reușit minunea. Spre bucuria fanilor alb-roșii, câinii se întorc în Liga1. Problemele sunt însă aceleași ca acum un an. Datoriile au rămas, planul de reorganizare nu a fost aprobat, iar cel mai îngrijorător este că nu se pot face transferuri

Cei 16 antrenori trebuie să aibă nervi tari și mai ales succese în campionatul următor. Altfel, vor avea nevoie să-și găsească un alt loc de muncă. Noroc că sunt obișnuiți, și au mereu bagajel e făcute.

 
Rubrica Pastila de sport din 6 iunie 2023