Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Benzema și predecesorii săi

2023-06-06t194047z_1766503848_rc2vd1aeftdg_rtrmadp_3_soccer-saudi-itt-benzema.jpg

Karim Benzema a semnat cu echipa de fotbal Al Ittihad din Arabia Saudită
Sursa imaginii: 
Al Ittihad / via REUTERS

După ce și-a luat la revedere de la fanii lui Real Madrid, Karim Benzema va semna cu saudiții de la Al-Ittihad un contract până în iunie 2025 cu opțiune de prelungire. Fostul jucător al Realului și al Națonalei Franței face parte dintr-un șir de vedete ale fotbalului mondial care, înainte de a ieși la pensie, au evoluat în țara care vrea să organizeze Cupa Mondială din 2030, Arabia Saudită.

La 35 de ani, atacantul Karim Benzema a lăsat Real Madrid pentru Al Ittihad din Arabia Saudită. Știrea poate șoca. Francezul  își face însă ieșirea din fotbalul de nivel înalt pe o ușă pe care au mai deschis-o, în ultimii 45 de ani, și alte vedete de nivel mondial. Primul care a fost atras de petro-dolarii saudiților a fost brazilianul Rivelino în 1978. Celebrul conducător de joc, cu 92 de apariții în selecționata auri-verde, a plecat, la vârsta de 32 de ani, de la Fluminense la Al-Hilal, echipa cu care a luat în 1980 Cupa Regelui. 

 20 de ani mai târziu, în 1998, Al-Nassr l-a ademenit pe Stoichkov. Bulgarul era pe sfârșit de carieră și a avut doar apariții pasagere la echipa saudită dar a avut timp să-și treacă în C.V o Cupă a Campionilor Asiei. Modelul Stoichkov a fost preluat și de faimosul Bebeto. Atacantul brazilian a evoluat în doar 5 meciuri, a marcat 1 gol, după care s-a retras din fotbal. A câștigat în lunile în care a fost legitimat la Al-Ittihad cât nu câștigase nimeni înaintea lui. 

 

Benzema s-a luat după Cristino Ronaldo

Venirea lui Cristiano Ronaldo a dat însă o altă dimensiune fotbalului din Arabia. Acolo, saudiții sunt topiți de apropierea de o vedetă planetară, în timp ce CR7 face reclamă la plictiseală și se plimbă pe teren. Toate meciurile în care apare megastarul se joacă cu casa închisă, toți copiii strigă pe străzi "Siuuuu”, iar în tribune e spectacol. Nu pe gratis, ce-i drept. Portughezul are un salariu colosal, aproape 300 de milioane de dolari pe an. În momentul în care a luat decizia de a pleca în Arabia Saudită, Benzema l-a avut ca exemplu pe fostul său coleg de la Real. Deși nu are popularitatea lui Cristiano, Karim va încasa și el, în orașul de la Marea Roșie, o sumă frumușică : 200 de milioane de dolari cu contracte de publicitate cu tot. Recordul contractelor din fotbal va fi bătut însă, în momentul în care Leo Messi va accepta oferta celor de la Al-Hilal. Argentinianul va câștiga, atenție, dublu cât Ronaldo. Totul are o explicație pentru sumele fabuloase pe care saudiții le cheltuiesc pentru aducerea unor nume cu greutate, inclusiv cel al lui Benzema. E vorba de Cupa Mondială din 2030, pe care Arabia Saudită vrea să o organizeze, după modelul Qatar 2022.

Peste cine dă Benzema la Al-Ittihad

Benzema nu va juca de unul singur la Al Ittihad. Va fi coechipier cu „decarul” Bruno Henrique, un brazilian evaluat la 6 milioane de euro. Lotul condus de portughezul Nuno Espirito Santo, ex-Wolves, Tottenham, Valencia și Porto e cotat, în total, la 28 de milioane de dolari.

Noua echipă a francezului are 9 titluri și două Ligi ale Campionilor Asiei și a fost antrenată de 4 tehnicieni români de-a lungul timpului: Anghel Iordănescu, Victor Pițurcă, Ladislau Boloni și Cosmin Contra. Am avut și un român care a îmbrăcat tricoul lui Al Ittihad. E vorba despre Lucian Sânmărtean, în sezonul 2015-2016. 

Ce înseamnă Karim Benzema pentru Real Madrid

Benzema a fost un fotbalist fundamental pentru Real în ultimele 14 sezoane, reușind să câștige 25 de trofee cu gruparea blanco. Actualul Balon de Aur are în palmares 5 Ligi ale Campionilor, 5 Campionate Mondiale ale Cluburilor, 4 Supercupe ale Europei, 4 titluri, 3 Cupe ale Regelui și 4 Supercupe ale Spaniei.

Karim ocupă locul 5 în topul fotbaliștilor cu cele mai multe prezențe pentru Real, 648 meciuri, și locul doi în ierarhia golgheterilor all-time cu 354 de goluri.

Nu știm dacă Benzema își va agăța ghetele în cui în zona Golfului dar va câștiga acolo suficient cât să nu mai aibă grija banilor toată viața. Nici el și nici câteva generații după el. La fel ca predecesorii săi înaintea sa.