Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hop și Nagelsmann

iulian_nagelsmann_000_33by86r.jpg

Iulian Nagelsmann
Iulian Nagelsmann
Sursa imaginii: 
CHRISTOF STACHE / AFP

Iulian Nagelsmann e favorit pentru a-l înlocui pe Christophe Galtier la Paris Saint Germain. Când toată lumea se aștepta ca Mourinho să conducă echipa din sezonul viitor, germanul a devenit varianta care convine șeicilor lui PSG. Nagelsmann ar putea semna zilele următoare pentru campioana Franței.

Christophe Galtier e deja istorie la Paris. A fost anunțat de directorul sportiv al lui PSG, Luis Campos, că nu va mai fi antrenorul echipei și în sezonul următor, deși mai avea contract un an. Tehnicianul în vârstă de 56 de ani, care a făcut în trecut minuni la Nice, simțise că nu mai e dorit pe Sena cu mult timp înainte de a câștiga titlul. Fanii parizieni și șeicii qatarieni nu au digerat eliminarea rușinoasă din optimile Champions League, cu două înfrângeri în fața lui Bayern. Și ce să vezi? Viitorul antrenor ar putea fi chiar un fost antrenor al bavarezilor, Julian Nagelsmann.

Despăgubiri de milioane de euro

Înainte de a instala pe altcineva pe bancă, PSG trebuie să încheie conturile cu Galtier. Acesta avea un salariu de 8 milioane de euro pe an fără bonusurile de performanță și probabil că va primi câteva milioane de euro despăgubiri pentru ca  despărțirea să fie una amiabilă. De exemplu, Mauricio Pochettino a primit anul trecut un cec de 9 milioane, pentru el și pentru staff-ul său, ca să plece de la Paris după ce nu reușise nici el să pună mâna pe trofeul Ligii Campionilor.  

Ce s-a întâmplat cu Mourinho?

În momentul în care i-au decis soarta lui Galtier, șefii lui PSG s-au orientat spre pista Mourinho din mai multe motive. În primul rând, „The Special One” avea cinci titluri europene majore, inclusiv două Ligi ale Campionilor câștigate. Apoi, între Jose Mourinho și directorul sportiv de la PSG, Luis Campos, exista o relație foarte bună. Cei doi portughezi de vârste apropiate au lucrat în trecut împreună. Luis a fost scouter la Real Madrid în perioada în care Jose a fost antrenor. Pe urmă, „Mou” era cunoscut ca mână de fier, exact ce căuta qatarianul Al-Khelaifi. Totul părea bătut în cuie, iar Mourinho nu mai aștepta decât un semn din partea lui PSG pentru a semna. Ce s-a întâmplat din momentul în care portughezul a ratat trofeul Europa League cu Roma, în finala contra Sevillei, doar cei din tabăra pariziană știu. E clar însă că s-a produs un scurt-circuit.

Nagelsmann a refuzat-o pe Chelsea

Practic, ca la un semnal, șefii lui PSG s-au reorientat spre Nagelsmann. Încearcă să-l aducă pe Parc des Princes pe tehnicianul german, în vârstă de 35 de ani, cel care a făcut minuni la Leipzig și a luat titlul cu Bayern anul trecut. Problema este că bavarezii l-au demis pe Nagelsmann înlocuindu-l cu Tuchel, o mutare controversată deltfel, dar îl au în continuare sub contract și cer o sumă de răscumpărare clubului interesat. Cum Bayern l-a luat cu nu mai puțin de 25 de milioane de euro de la Leipzig, în vara lui 2021, campioana Germaniei ar cere acum pe tânărul antrenor minimum 10 milioane. Nu ar fi o problemă financiară pentru șeicii Parisului. În acest sens, la Doha, se poartă în continuare negocieri. Cert e că Nagelsmann a devenit o prioritate pentru PSG mai ales că germanul, nu duce lipsă de oferte. Ba chiar le refuză. Așa cum a făcut cu cea de la Chelsea

Thierry Henry, asistent principal al lui Julian Nagelsmann la PSG?!

Qatarienii ar fi făcut încă o mutare. Ar fi discutat și cu Thierry Henry, pentru ca fostul mare internațional francez să devină secundul lui Nagelsmann. Actualmente analist TV, după ce a fost demis din staff-ul Naționalei Belgiei, Henry este în căutarea unei alte provocări. 

Dacă se vor realiza cele două mutări vom afla în zilele următoare. Cert este că Galtier și Henry nu vor avea nici ei viață lungă pe Sena dacă nu vor reuși să îndeplinească visul parizienilor, câștigarea Ligii Campionilor. Despre titlu în Ligue1 nici nu mai vorbim.