Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Unde se va juca FCSB-Dinamo?

stadion_ghencea.jpg

Stadionul Ghencea, București
Sursa imaginii: 
Facebook / Stadionul Steaua - Ghencea

Găsirea unui loc de desfășurare a derbiului FCSB-Dinamo din etapa a 2-a a Superligii a creat o polemică atât în fotbalul cât și în politica românească. Suporterii CSA Steaua vor să organizeze un eveniment propriu și să închirieze de la club stadionul, chiar în intervalul 22-23 iulie, astfel ca partida FCSB - Dinamo, programată exact în acel weekend, să nu se poată disputa pe arena din Ghencea.

N-a început încă noul sezon al Superligii iar scandalul e în toi în privința locului de disputare a derbiului FCSB-Dinamo.  Pe Arena Națională nu se poate juca din cauza unor concerte. Arena Arcul de Triumf este prea mică și implementarea sistemului VAR ar fi dificilă. În aceste condiții, rămân doar două variante pentru cel mai așteptat duel al sezonului: Ghencea sau provincia.

Prima soluție nu e deloc pe placul fanilor de la CSA Steaua și nici al unor gradați ai Armatei, fideli juristului Florin Talpan. În provincie, ambele variante, Târgoviște sau Ploiești nu sunt pe placul suporterilor Chindiei sau ai Petrolului și nici al autorităților locale, care nu vor tărăboi pe plantațiile lor.

Gigi Becali spune că derbiul se va juca 100% în Ghencea

Patronul FCSB-ului, dar și fanii echipei își doresc ca meciul împotriva rivalei de o viață să se joace pe stadionul din Ghencea, acolo unde echipa nu a fost lăsată să evolueze niciodată. Doar trei echipe de fotbal au evoluat din postura de gazdă pe stadionul administrat de Mapn: CSA Steaua din Liga a 2-a și echipele naționale de seniori și tineret. La fiecare solicitare a FCSB-ului, Armata a găsit un motiv să spună “niet”.

De data asta însă, FCSB schimbă formularea cererii. Vrea "punerea la dispoziție" și nu "închirierea" arenei, ca până acum. E  varianta care ar evita ca echipa din Berceni să depindă de o Hotărâre de Guvern și ar putea astfel să ajungă mai ușor să joace pe noul stadion. Gigi Becali e convins că în proporție de 100% că va avea câștig de cauză. “Îi voi da un telefon lui Marcel Ciolacu pentru a-i reaminti de promisiunea făcută înainte de a deveni premier” a spus plin de speranțe Becali. Actualul prim ministru s-a pronunțat asupra chestiunii. „Normal este să se joace acest derby pe stadionul Ghencea. Îmi doresc să fiu prezent, cum eram în copilărie, împreună cu tatăl meu”, a declarat Ciolacu.

Fostul dar și actualul ministru al Sportului intervin și ei în favoarea FCSB-ului

Întrebat dacă i se pare că poziția adoptată de prim-ministrul Ciolacu în această dezbatere are drept scop câștigarea de capital de simpatie, Georgiu Gingăraș, fost ministru al Sportului, spune că alegerile se apropie și că partidele au pornit motoarele înainte de campanie. Gingăraș nu înțelege de ce stadionul din Ghencea și-a ținut porțile închise pentru FCSB în toți acești ani. Pe aceeași poziție se află și Elisabeta Lipă. „Toate bazele nou construite trebuie să fie deschise, să fie libere către cei care doresc să organizeze meciuri, competiții, pentru că doar din bugetul statului e greu să susții un asemenea mastodont”, a zis Lipă, președinte, cu rang de secretar de stat, al noii Agenții Naționale pentru Sport.

Și Dinamo ar fi de acord să joace în Ghencea

În cazul în care Mapn ar accepta ca FCSB să joace în Ghencea, suporterii acesteia ar umple pînă la refuz arena. Chiar și așa, dinamoviștii sunt de acord să se deplaseze pe stadionul Steaua, deși de acolo au amintiri neplăcute. Au pierdut în sezonul trecut toate derbiurile disputate în fața lui CSA. Noul acționar Andrei Nicolescu dar și antrenorul Ovidiu Burcă au spus că un derby în Ghencea ar fi benefic pentru fotbal și pentru spectatori. Cîinii ar avea mai multe bilete în plus la dispoziție.

Peluza Sud, o manevră disperată pentru a bloca venirea FCSB în Ghencea

Peluza Sud și AS 47, fidele până la moarte Clubului Sportiv, încearcă o manevră disperată pentru a bloca venirea FCSB în Ghencea. Aceștia vor să organizeze "Cupa Stelismului", un eveniment al suporterilor steliști în weekendul 22-23 iulie, când este programat derby-ul. Fanii lui CSA ar trebui să adune 20.000 de euro dacă vor să închirieze cel puțin primul inel al stadionului.

Se pare însă că Ștefan Bichir, comandantul CSA, a dat de înțeles suporterilor steliști că nu o mai poate ține pe FCSB departe de Ghencea. Presiunile premierului Ciolacu ar cântări decisiv. Plus că Bichir s-ar teme că va fi învinuit că nu respectă legea.

Probabil că nucleul dur al fanilor CSA va amenința și cu lupte de stradă în cazul în care MApN va da undă verde disputării meciului. Ar fi ultimele amenințări înainte ca fotbalul la CSA Steaua să se stingă încet încet.

 
Rubrica Pastila de sport din 7 iulie 2023