Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Cupa Mondială 2023: Franța învinge Noua Zeelandă în meciul inaugural, 27 – 13

franta_27_noua_zeelanda_13.jpg

Franța 27 Noua Zeelandă 13
Franța a dominat categoric în partea a doua a meciului, marcând 18 puncte fără replică în ultimele 25 de minute de joc
Sursa imaginii: 
AP/Lewis Joly

Franța a învins Noua Zeelandă cu 27 – 13 în meciul de debut al Cupei Mondiale la rugby pe Stade de France la Paris. Partida a contat pentru grupa preliminară A din care mai fac parte Italia, Uruguay și Namibia.

Partida inaugurală a RWC 2023 nu a impresionat prin spectaculozitate, fiind presărată cu greșeli de o parte și de alta, dar Franța a dominat jocul pe înaintare, mai ales după pauză, s-a apărat cu exactitate și a strălucit prin disciplină, fiind penalizată de numai patru ori, față de 12 penalități dictate împotriva All Blacks.

Neo-zeelandezii au început mai bine și au deschis scorul chiar în minutul 2 prin aripa Mark Telea, după o pătrundere a centrului Rieko Ioane. Francezii au răspuns prin trei penalități ale fundașului Thomas Ramos, iar mijlocașul la deschidere Richie Mounga a transformat o lovitură de pedeapsă, aducând scorul la pauză la 9 – 8 în favoarea gazdelor.

Eseu marcat de Mark Telea
Aripa Mark Telea a marcat cele două eseuri ale All Blacks
Sursa imaginii: 
AP/Thibault Camus

În partea a doua a meciului francezii au dominat pe alocuri categoric și după ce Telea a marcat al doilea eseu aducându-i pe All Blacks în avantaj cu 13 – 9, francezii au marcat 18 puncte fără replică, două eseuri prin aripa Damien Penaud și fundașul Melvyn Jaminet, care l-a înlocuit pe Ramos, după ce acesta a mai transformat eseul lui Penaud și încă două penalități.

De remarcat că aripa Mark Jordan a primit un cartonaș galben pentru un placaj periculos în aer și a scăpat de un cartonaș roșu după ce a recidivat, arbitrul sud-african Jaco Peyper dictând doar o lovitură de pedeapsă.

Scor final: Franța 27 Noua Zeelandă 13, un scor pe deplin meritat care dă o lovitură serioasă prestigiului All Blacks, deja șifonat de înfrângerea categorică, 7 – 35 în fața Africii de Sud de luna trecută în meci de pregătire.

Franța a prezentat imaginea unei echipe pragmatice, cu o înaintare agresivă și o apărare solidă, care-și confirmă pretențiile la titlul mondial.

Președintele Emmanuel Macron huiduit

"Bineînțeles, Franța speră să câștige această Cupă Mondială pe teren, dar și în inimile tuturor celor care au venit să celebreze pasiunea noastră comună", a spus președintele Franței Emmanuel Macron care a deschis oficial RWC 2023.

Emmanuel Macron a declarat deschisă cea de-a 10-a ediție a Cupei Mondiale la rugby
Preedintele Macron a fost huiduit de o parte a publicului la festivitatea de deschidere a RWC 2023
Sursa imaginii: 
AP/Aurelien Morissard

"Cu gustul nostru pentru ospitalitate. Cu facilitățile noastre excelente, cu fanii noștri. Cu entuziasmul școlarilor și tinerilor noștri. De la Nisa la Lille, de la Saint-Étienne la Toulouse, Franța va fi arena pentru cele trei jumătăți ale rugby-ului.” a spus șeful statului francez huiduit și fluierat copios de o bună parte a celor aproape 79.000 de spectatori prezenți pe Stade de France.  

"Fanii rugby-ului din întreaga lume știu despre French Flair-ul nostru. În acest an, în 2023, vom arăta French Share-ul nostru: arta noastră de a împărtăși, de a fi convivial și de a fraterniza."

Iar președintele World Rugby (Forul mondial al jocului cu balonul oval), Sir Bill Beaumont, și-a încheiat discursul cu un sentiment împărtășit atât de fani, cât și de jucători: "Așteptarea a luat sfârșit. Ați făcut din acest turneu un moment istoric. Scena este pregătită. Noi suntem pregătiți. Echipele sunt pregătite" a spus el.

Discursurile celor doi au fost precedate de o ceremonie de deschidere de circa 30 de minute al cărei monument culminant l-a constituit înălțarea unui Turn Eiffel gonflabil și a unui spectaculos foc de artificii. Meciul care a urmat nu a fost în să prea plin de artificii, fiind mare degrabă o partidă de angajament fizic maxim, disputată pe o căldură sufocantă, într-un septembrie aberant de cald.

Ceremonia de deschidere a RWC 2023
Ceremonia de deschidere a RWC 2023 a inclus și ridicarea unui Turn Eiffel gonflabil
Sursa imaginii: 
AP/Christophe Ena