Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Cupa Mondială 2023: "Asta este diferența dintre noi" - antrenorul Stejarilor, Eugen Apjok, după înfrângerea cu 8 - 82 în fața Irlandei

hinkley_vaovasa.jpg

Hinkley Vaovasa
O imagine semnificativă: cel mai bun jucător al Stejarilor, Hinckley Vaovasa, este izolat între patru jucători irlandezi
Sursa imaginii: 
Associated Press

Antrenorul echipei României, Eugen Apjok, a recunoscut prăpastia valorică existentă între Stejari și echipa Irlandei, numărul 1 în clasamentul World Rugby, în fața căreia a pierdut primul meci din Cupa Mondială cu 8 - 82. Stejarii joacă duminica viitoare cu campionii mondiali en-titre, Africa de Sud.  

Eugen Apjok nu a încercat să ascundă situația dramatică a echipei României: "Asta e diferența dintre noi" a spus el cu candoare, răspunzând unei întrebări de la RFI România la conferința de presă de după meciul în care Stejarii au încasat nu mai puțin de 12 eseuri. 

Antrenorul Apjok a fost întrebat și despre tactica adoptată de echipa României de șuta baloane lungi în terenul irlandezilor, care adeseori au contra-atacat pericuols, în special prin fundașul Higo Keenan, poate numărul 1 în lume pe acest post. 

"Am vrut să evităm să șutăm în margine, fiindcă știam că acesta este unul din punctele forte ale irlandezilor și în prima partea am reușit să mutăm jocul în partea lor de teren, dar după pauză jucătorii noțtri nu au mai putut urmări șuturile și aceasta a creat contra-atacuri periculoase din partea lor" a răspuns antrenorul Apjok. 

El a fost întrebat și despre experimentele de pe liniile dinapoi. Sâmbătă mijlocașul la deschidere Hinckley Vaovasa, a fost de departe cel mai bun jucător al Stejarilor. De ce însă a fost utilizat el pe acest post pentru prima oară în meciul cu Irlanda, când el a jucat până acum centru sau fundaș? Antrenorul Apjok a spus că Vaovasa a venit din Noua Zeelandă, devenind apoi eligibil pentru România prin rezidență, specializat pe postul de mijlocaş la deschidere și a fost promovat pe acest post după accidentarea titularului Mihai Nureșan, în vârstă de 20 de ani.

 

Rugby Cupa Mondială 2023: Fanii români la meciul cu Irlanda încântați de atmosferă în pofida înfrângerii severe a Stejarilor

 

Vaovasa a stat la baza fazei din minutul 3 în care Stejarii au deschis scorul, el a cules un balon șutat pe partea stângă de irlandezi și după o cursă până în 22-ul advers i-a pasat mijlocașului la grămadă Gabriel Rupanu, venit la susținere și acesta a intrat cu balonul în but și a marcat un eseu care a șocat publicul de pe stadionul Matmut Atlantique, dominat de verdele zecilor de mii de suporteri irlandezi în mijlocul cărora erau câteva pâlcuri de suporteri români. 

 

Scorul 82 - 8 este record în partidele dintre Irlanda și România, precedentul fiind scorul de 60 - 0 de pe stadionul Lansdwone Road din Dublin din 1986. Dar acesta nu este scorul record cu care Stejarii au pierdut la RWC: în 2003 ei au fost învinși de Australia cu 90 - 8 și în 2007 de Noua Zeelandă cu 85 - 8. 

L-am întrebat pe antrenorul Apjok ce se poate face pentru a evita o înfrângere de proporții similare în fața campionilor mondiali en-titre. El a dat de înțeles că într-o săptămână e greu de reparat prea mult, a reamintit că toți cei 23 de jucători folosiți sâmbătă erau debutanți la Cupa Mondială și că evident pentru meciul cu Africa de Sud vor fi efectuate schimbări. Urmează apoi meciul cu Scoția (numărul 5 mondial) pe 30 septembrie și în sfârșit cel cu Tonga (locul 15). Cei care au văzut meciul cu Irlanda și care cunosc starea rugby-ului românesc știu că nu există prea multe motive de optimism, iar candoarea antrenorului Apjok este semnificativă în acest sens.