Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Cupa Mondială 2023: Runda 1 – Franța, Irlanda și Africa de Sud confirmă statutul de favorite

gabriel_rupanu_marcheaza.jpg

Gabriel Rupanu
Gabriel Rupanu marchează primul eseu în meciul România - Irlanda, care avea să fie și singurul pentru Stejari
Sursa imaginii: 
Associated Press/Themba Hadebe

Primele opt partide ale Cupei Mondiale la rugby au inclus victorii ale echipelor Franței, Irlandei și Africii de Sud, ceea ce le confirmă statutul de favorite la câștigarea competiției. România a debutat cu  înfrângere la scor în fața Irlandei.

În prima rundă s-au înregistrat rezultatele:

Grupa A: Franța 27 Noua Zeelandă 13, Italia 53 Namibia 8, Uruguay a stat

Grupa B: Irlanda 82 România 8, Africa de Sud 18 Scoția 3, Tonga a stat

Grupa C: Australia 35 Georgia 15, Țara Galilor 32 Fiji 26, Portugalia a stat

Grupa D: Anglia 27 Argentina 10, Japonia 42 Chile 12, Samoa a stat

Meciurile au fost câștigate în general la diferențe confortabile, cu excepția celui dintre Țara Galilor și Fiji, indecis până la final.

Franța a dovedit că este probabil favorita numărul 1 cu o victorie fără drept de apel în fața Noii Zeelande, în timp ce Irlanda și Africa de Sud au confirmat în fața unor adversari mult mai slabi (România) și respectiv de nivel destul de bun (Scoția) că sunt aproape de Franța.

Interesant va fi meciul direct dintre cei doi giganți ai grupei B, Irlanda și Africa de Sud, numerele 1 și 2 în clasamentul World Rugby pentru ocuparea locului 1 care va evita un sfert de finală împotriva probabilei câștigătoare a grupei A, Franța, și un meci ceva mai ușor împotriva Noii Zeelande, în evidentă pierdere de viteză în ultima lună.

În grupa C, Australia și Țara Galilor, cu rezultate slabe în ultimele luni, au început cu victorii cu bonus, galezii câștigând la mare luptă meciul cu Fiji, până recent clasați deasupra lor în clasamentul World Rugby.

În grupa D, Anglia, cu un bilanț mizerabil până acum anul acesta, a reușit o victorie neașteptat de netă în fața Argentinei, jucând în 14 aproape tot meciul, după cartonașul roșu primit de flankerul Tom Curry, în timp ce Japonia a învins clar, fără surprize, pe debutanții din Chile. Este în continuare grupa cea mai echilibrată și intrarea în joc săptămâna acesta a echipei din Samoa va clarifica puțin situația.  

În ceea ce-i privește pe Stejari, ei au pierdut, așa cum era de așteptat, primul meci cu Irlanda, încasând 12 eseuri și marcând unul singur prin mijlocașul la grămadă Gabriel Rupanu, care a deschis scorul surpinzând un stadion întreg. A urmat însă un meci în sens unic, cu cea mai severă înfrângere a României în fața Irlandei, în cei 37 de ani de meciuri test între cele două echipe.