Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Cupa Mondială 2023: Fiasco-ul imnurilor naționale intonate de coruri de copii

corul_de_copii_pe_stade_de_france.jpg

Corul de copii pe Stade de France
Marseieza interpretată de Corul de copii pe Stade de France la meciul Franța - Noua Zeelandă a fost bizară
Sursa imaginii: 
Associated Press/Themba Hadebe

Intonarea imnurilor naționale de către coruri de copii înaintea meciurilor de la Cupa Mondială de rugby din Franța a stârnit proteste aproape unanime. Lipsa de ritm și de emoție la redarea acestor melodii care ar trebui să fie însuflețitoare i-au făcut și pe organizatori să se gândească la renunțarea la aceste coruri.

Când am fost pe Stade de France la meciul inaugural al RWC 2023, Franța – Noua Zeelandă, am rămas nedumerit atunci când corul de copii a intonat a-capela imnurile celor două țări: Aotearoa/God defend New Zealand, imnul bilingv în maori și engleză a fost acceptabil, dar La Marseillaise a sunat bizar și la sfârșit am schimbat niște priviri nedumerite cu fotograful de presă francez lângă care stăteam în tribună.

La scurt timp după aceea impresia mea a fost confirmată de reacția critică din presă. Poate cel mai bine s-a exprimat fostul jucător profesionist francez de tenis Julien Benetteau: “Cea mai mizerabilă Marseieză din istorie”.

“Putem să avem imnurile cântate normal, vă rog? Cel mai important lucru sunt jucătorii... este un moment unic!”, s-a exprimat și fostul internațional italian Mirco Bergamasco după intonarea de către un cor de copii a lui Fratelli d’Italia la meciul pe care țara sa l-a disputat cu Namibia.

La meciul Irlanda – România de sâmbătă de la Bordeaux imnurile cântate de corul de copii au fost pre-înregistrate, iar fostul internațional irlandez Rob Kearney a afirmat că aceasta "ucide acea însuflețire de cinci minute de dinaintea meciului".

Brian O'Driscoll, care a fost căpitanul Irlandei din 2003 până în 2012, a declarat pentru podcastul Off The Ball: "Imnurile au fost groaznice! Cele două mari imnuri, dacă suntem sinceri, sunt La Marseillaise și imnul național italian. Ambele se simt ca și cum ar fi fost măcelărite! Nu există nicio oportunitate pentru ca toată lumea să fie entuziasmată de pe urma lor.'

Aceleași critici și la meciul Anglia – Argentina când imnul God Save the King a fost de nerecunoscut.

Soprana Lesley Garrett, care a mai cântat imnul național înainte de meciuri de rugby, fotbal și cricket ale Angliei, a declarat la BBC Radio 4, că organizatorii nu au înțeles rostul ritualului de dinaintea meciului.

“Organizatorii au înțeles greșit relația vitală dintre imnuri, jucători și fani. După părerea mea, ei au înțeles greșit scopul cântării la evenimentele sportive. 'Este absolut vital ca, prin intonarea imnului național, echipa, fanii și publicul larg să aibă ocazia de a fi uniți în ceea ce va fi un efort uriaș.” a spus ea.

"Multe dintre coruri sunt preînregistrate și cred că esența relației dintre cântec și sport este faptul că totul este live, că toată lumea o face împreună și că îi leagă pe cei care vor juca și vor privi.” a conchis cunoscuta soprană engleză.

Potrivit cotidianului de rugby Midi Olympique organizatorii de la Franța 2023 vor studia la începutul săptămânii chestiunea menținerii sau nu a acestui protocol pentru restul competiției. Este un inconvenient care strică un spectacol altfel admirabil.