Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Cupa Mondială 2023: Organizatorii renunță la intonarea imnurilor naționale exclusiv de către coruri de copii - relatări de presă

argentina_anglia_la_marseille.jpg

Argentina - Anglia la Marsilia
Imnul God Save The King intonat înaintea meciului Anglia - Argentina de la Marsilia de către un cor de copii a fost de nerecunoscut
Sursa imaginii: 
Associated Press/Daniel Cole

Organizatorii Cupei Monndiale de Rugby 2023 au decis, potrivit relatărilor, să renunțe la intonarea imnurilor naționale de către coruri de copii înaintea meciurilor după protestele aproape unanime. Numeroase personalități au spus că interpretarea nu este potrivită și nu contribuie la atmosfera de pe stadion. 

Potrivit L'Equipe și Agenției France-Presse (AFP) citate de cotidianul Le Monde, organizatorii competiției au decis marți, 12 septembrie, să ofere federațiilor naționale posibilitatea de a alege între o nouă versiune a imnurilor, mai scurtă, dar cântată de copii, și o versiune clasică.

"Franța 2023 încearcă să găsească o soluție intermediară, dar în forma actuală, La Marseillaise în canon nu era ideală și a creat o cacofonie care nu era potrivită, a asigurat o sursă apropiată autorităților din rugby pentru AFP. Ei încearcă să găsească o soluție, ținând cont că au fost imnuri în care a mers foarte bine.

La meciul de deschidere Franța - Noua Zeelandă de pe Stade de France imnul național francez a fost intonat de un cor de copii, care a fost criticat aproape unanim ca fiind nepotrivit momentului.

Discuțiile dintre World Rugby (forul mondial al jocului cu balonul oval), comitetul de organizare și ministrul francez al sportului, Amélie Oudéa-Castéra, au dus la acest compromis: canoanele se vor încheia, iar federațiile vor alege între un imn "clasic" - pe care ne imaginăm că va fi muzical - și versiunea rearanjată. "Trebuie să găsim un echilibru între imnurile cântate cu forța rugby-ului și să nu cedăm în fața disperării copiilor care au muncit din greu la acest lucru", a declarat pentru AFP o sursă apropiată autorităților din rugby.

Președintele comitetului de organizare a revenit asupra controversei legate de imnuri și a asigurat că acestea nu vor mai conține canoane.

"Aceste imnuri au surprins și chiar destabilizat fanii tradiționali, obișnuiți cu versiuni diferite. Suntem atenți la aceste reacții negative. Pentru a încerca să liniștim această problemă foarte sensibilă, suntem în curs de finalizare a unor versiuni care au fost reelaborate și simplificate, păstrând în același timp vocile copiilor. Aceste versiuni nu vor mai avea pasaje canonice, care erau destabilizatoare pentru ascultători", a explicat Jacques Rivoal la BFM-TV.

"Scrum of choirs - Grămada corurilor", numele proiectului care implică coruri de copii, nu este lipsit de probleme. Condus de Claude Atcher, fostul director general al Grupului de interes public (GIP) Franța 2023, demis pentru abateri grave în urmă cu un an, proiectul prevedea inițial ca toate imnurile competiției (adică 48 de meciuri) să fie interpretate de un cor.

Peste 300 de copii, împărțiți în 26 de coruri, au repetat în acest scop, înainte de a afla, la începutul lunii martie, că proiectul a fost redus: din cauza unor imposibilități logistice - în special în ceea ce privește sistemele de sonorizare - doar  Stade de France la Saint-Denis în suburbia Parisului și Stadionul  dinMarsilia au păstrat corurile, în timp ce pe celelalte șapte stadioane ale Cupei Mondiale imnurile înregistrate de copii au fost difuzate prin stația de amplificare.

În timp ce versiunile inițiale au fost aprobate de fiecare dintre federațiile în cauză, aceste coruri sunt acum restricționate - și supuse unei a doua aprobări. Iar începând de joi, 14 septembrie, echipa națională a Franței va reveni la o Marseillaise cântată în cor de către suporterii săi pe Stade Pierre-Mauroy din Lille (unde va evolua și România în meciurile cu Scoția, 30 septembrie, și Tonga, 8 octombrie.)

Cu toate acestea, din cauza organizării diferite, există puține șanse să se revină la unul dintre succesele Federației Franceze de Rugby (FFR) în materie de atmosferă: decizia, de la sfârșitul perioadei Covid-19 în 2021, de a opri sonorizarea în timpul meciului, lăsând stadionul să încheie imnul a cappella.