Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Cupa Mondială 2023: Africa de Sud are patru mijlocași la grămadă în lotul pentru România, la Franța debutează cel mai tânăr

africa_de_sud_pentru_romania_louis_bielle_biarrey.jpg

Africa de Sud/Louis Bielle Biarrey
Africa de Sud aliniază un lot redutabil în fața României, iar Louis Bielle Biarrey devine cel mai tânăr debutant francez la Cupa Mondială
Sursa imaginii: 
Facebook Springboks/FFR

Nu mai puțin de patru mijlocași la grămadă figurează în lotul de 23 al Africii de Sud anunțat pentru meciul de duminică  cu România din grupa B a Cupei Mondiale la rugby. Franța va alinia joi în partida cu Uruguay cel mai tânăr debutant la o Cupă Mondială.

Antrenorul Jacques Nienaber, care împreună cu directorul de rugby al Springboks Rassie Erasmus formează probabil cel mai original cuplu de tehnicieni din rugby-ul mondial, nu se dezminte.

El a revenit la împărțirea tradițională 5 – 3 înaintași - linii dinapoi pe banca de rezerve, de la 6 – 2 la meciul câștigat cu Scoția, 18 – 3 în prima rundă din grupa B, ca să nu mai vorbim de extravagantul 7 – 1 de la meciul câștigat cu scor record, 35 – 7 în fața All Blacks luna trecută pe Twickenham la Londra. 

În schimb el i-a numit pe Cobus Reinach titular pe postul de mijlocaș la grămadă, pe Jaden Henrickse rezervă pe același post, dar și postul de aripă dreapta pe Grant Williams, care intrase pe post de mijlocaș la grămadă în partea a doua a meciului cu Scoția. În plus, pe banca de rezerve apare și Faf de Klerk, care începuse meciul cu Scoția pe post de mijlocaș ls grămadă, de data aceasta pentru a fi folosit ca mijlocaș la deschidere, dată fiind aptitudinile sale de transformer cu piciorul stâng.

Și aceasta nu e totul: Nienaber l-a numit taloner și căpitan de echipă pe Bongi Mbonambi, iar rezerva sa pe Deon Fourie, care peste mai puțin de două săptămâni împlinește 37 de ani și care la echipa sa de club joacă flanker. Un indiciu că Springboks vor să joace în viteză, dacă-l adăugăm și pe flankerul Kwagga Smith, ca să nu mai vorbim de aripa Makazole Mapimpi și centrul exterior Canan Moodie. La care se adaugă imaginația lui Damian Willemse și forța numărului 8 Duane Vermeulen.

Într-un cuvânt, pe Stejari îi așteaptă duminică un meci cel puțin la fel de greu ca cel cu Irlanda de sâmbăta trecută. Partida se desfășoară pe același stadion Matmut Atlantique din Bordeaux cu începere de la 16, ora României.

Franța a anunțat o echipă mult schimbată față de cea care a învins Noua Zeelandă în partida inaugurală de vinerea trecută. Pe aripa dreaptă va juca Louis Bielle-Biarrey, care la vârsta de 20 de ani va deveni cel mai tânăr debutant francez la Cupa Mondială.

Uruguay va alinia o echipă în care figurează doi jucători din Top 14 – prima ligă a Franței – și cinci din Pro D2, liga a doua.

Meciul Franța - Uruguay se joacă pe Stadionul Pierre Mauroy din Lille (același pe care va juca România cu Scoția pe 30 septembrie și cu Tonga pe 8 octombrie) de la 22:00.