Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Cupa Mondială 2023: Franța 27 Uruguay 12 – o evoluție mediocră a gazdelor

louis_bielle_biarrey.jpg

Louis Bielle-Biarrey
Aripa Louis Bielle-Biarrey (20 de ani), cel mai tânăr debutant francez la o Cupă Mondială, marchează al treilea și ultimul eseu al Franței
Sursa imaginii: 
Associated Press/Michel Spingler

Franța a deschis runda a doua a Cupei Mondiale cu o victorie muncită, 27 – 12 în fața Uruguay-ului, în grupa A. În aceeași grupă se desfășoară vineri meciul Noua Zeelandă – Namibia.

Franța (locul 3 în clasamentul World Rugby), care a efectuat numeroase schimbări fața de meciul câștigat (27 - 13) în fața Noii Zeelande vinerea trecută, a trebuit să se întrebuințeze serios pentru a câștiga acest meci pe stadionul Pierre Mauroy din Lille, în care Los Teros (locul 17) nu doar s-au apărat cu multă vigoare dar au atacat cu imaginație, reușind să marcheze două eseuri foarte frumoase, pe fondul unui joc lipsit de orizont al echipei lui Fabien Galthie.

După ce au deschis scorul din penalitate prin fundașul Melvyn Jaminet, francezii au fost surprinși la un atac de mijlocașul la deschidere uruguayan, Felipe Etcheverry, care l-a găsit cu un șut transversal de urmărire pe aripa stângă Nicolas Freitas, care a marcat primul eseu în colț, aducând echipa sa în avantaj, 5 – 3.

Francezii au reacționat rapid, marcând un eseu prin mijlocașul la deschidere Antoine Hastoy, care a fost decalat de mijlocașul la grămadă, Maxime Lucu, plecat cu balonul după o grămadă în 22-ul advers. Jaminet a transformat și a adăugat încă o penalitate ridicând scorul la 13 – 5.

Felipe Etcheverry marchează un eseu anulat
Mijlocașul la deschidere uruguayan Felipe Etcheverry marchează un eseu anulat pe motiv de obstrucție a unui apărător francez
Sursa imaginii: 
Associated Press/Michel Spingler

Era minutul 16 și în pofida ocaziilor de ambele părți – Los Teros au avut un eseu anulat pentru obstrucție împotriva unui apărător francez - scorul nu s-a mai modificat până la pauză.

În partea a doua jocul a continuat sub semnul greșelilor de ambele părți (fiecare echipă a fost sancționată de patru ori la grămada ordonată, iar numărul de penalități a fost enorm,15 - 16), dar primii care au marcat un eseu au fost tot uruguayenii prin centrul exterior Baltazar Amaya, care a pătruns pe partea dreaptă și a profitat de două placaje ratate pentru a marca al doilea eseu pentru Los Teros. Etcheverry a transformat și dintr-o dată scorul a devenit Franța 13 Uruguay 12.

Dar bucuria uruguayenilor a fost de scurtă durată, pentru că la reluare Etcheverry, vrând să degajeze terenul, a șutat într-un coechipier, iar excelentul taloner Peto Mauvaka, intrat după pauză, a prins un rebond favorabil al balonului și a marcat al doilea eseu al francezilor, transformat de Jaminet: 20 – 12.

Francezii au mai marcat un eseu prin aripa Louis Bielle-Biarrey, cel mai tânăr debutant francez la o Cupă Mondială, după una dintre singurele lor acțiuni cursive de după pauză.

Franța 27 Uruguay 12
Flankerul Manuel Ardao (în galben) reușește să prevină marcarea unui eseu de către francezi, băgând o mână sub balon în terenul de țintă
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Spectatorii francezi au sperat la un al patrulea eseu bonus, dar finalul meciului i-a prins în atac tot pe Los Teros și partida s-a încheiat cu un scor relativ strâns: Franța 27 Uruguay 12.

Vineri are loc al doilea meci din grupa A dintre Noua Zeelandă și Namibia în care orice scor în afară de o victorie bonificată a All Blacks ar fi o surpriză, dar rezultatul meciului de joi seara de la Lille constituie un serios avertisment. Un singur lucru este clar: Uruguay-ul a făcut progrese imense și joacă un rugby plăcut în care dăruirea și imaginația se îmbină armonios.