Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Cupa Mondială 2023: Căpitanul echipei Franței, Antoine Dupont, protestează împotriva publicării pozei sale pe coperta unei publicații de extrema dreaptă

valeurs_actuelles.jpg

Coperta revistei Valeurs Actuelles
Actorul Jean Dujardin a protestat împotriva publicării pozei sale pe coperta revistei Valeurs Actuelles, iar Antoine Dupont a distribuit comentariul său
Sursa imaginii: 
Valeurs Actuelles

Căpitanul echipei Franței de rugby, Antoine Dupont, considerat cel mai bun jucător al lumii, a protestat împotriva publicării pozei sale pe coperta revistei Valeurs Actuelles, de extrema dreaptă. Directorul revistei a replicat spunând că orice ziar e liber să facă acest lucru.

"Franța rugby da, valorile voastre nu. Nicio recuperare. Mulțumesc". Într-un articol publicat vineri, 15 septembrie, pe Instagram, Jean Dujardin, actorul principal al ceremoniei de deschidere a Cupei Mondiale 2023 de pe Stade de France la Paris, a denunțat coperta revistei Valeurs Actuelles – Valori Actuale.

Căpitanul echipei naționale a Franței, Antoine Dupont, a republicat povestea actorului. Săptămânalul de extremă-dreapta îi prezentase pe prima pagină pe cele două vedete, cu titlul "La France rugby" (rugby Franța) și comentariul: "Suporteri bine crescuți, jucători patrioți, valori exemplare: rețetele unui sport cu rădăcini care a devenit un model pentru societate".

Patronul săptămânalului de extremă dreapta Valeurs actuelles, Tugdual Denis, a răspuns a doua zi pe X (fostul Twitter). “Te-am pus pe prima pagină a ziarului nostru pentru că suntem în căutare de modele și pentru a evita cât mai mult posibil să ne plângem", a scris el. “Pentru că suntem (și vom rămâne) genetic un ziar conservator de dreapta? Credeți-ne, nu ne-am gândi niciodată la cuvântul recuperare dacă v-am vedea fețele pe prima pagină din Libération, L'Humanité sau L'Obs (publicații cu orientare de stânga, n.r.). Pentru că toată lumea are dreptul să vă placă, iar fiecare ziar este liber să publice ce vrea.”

"Dar noi v-am iubit înainte, vă vom iubi și după. Pentru că vă iubim pentru ceea ce faceți și pentru ceea ce sunteți", a promis Denis. “Vă iubim indiferent pentru cine votați. Vă iubim fără să ne pese de religia voastră sau de culoarea pielii. Vă iubim fără să știm dacă ne plăceți sau nu (acum știm). Vă iubim pentru că, fiecare în felul său, emanați, fiecare în felul său, o parte din geniul țării noastre." a adăugat directorul publicației Valeurs Actuelles.