Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Cupa Mondială 2023: Irlanda impresionează în meciul cu Tonga, Țara Galilor câștigă muncit cu Portugalia, Samoa se impune cu ușurință, în final, cu Chile

bundee_aki_jonny_sexton.jpg

Bundee Aki/Jonny Sexton
Bundee Aki a marcat două eseuri și a fost declarat omului meciului cu Tonga, iar Jonny Sexton a devenit cel mai prolific marcator de puncte al Irlandei
Sursa imaginii: 
Facebook Irish Rugby

Irlanda a învins Tonga cu 59 – 16, Țara Galilor a câștigat partida cu Portugalia, 28 – 8, iar Samoa s-a impus în fața Chile cu 43 – 10, în runda a doua a Cupei Mondiale la rugby. România întâlnește Africa de Sud, duminică la Bordeaux.

Într-un meci din grupa B, cu un adversar tenace, Irlanda s-a impus la un scor sever, practicând un joc pragmatic, cu dominarea netă pe înaintare, o circulație extrem de rapidă a balonului și inter-joc perfect între înaintare și liniile dinapoi.

 Irlandezii și-au asigurat bonusul ofensiv încă în minutul 38, cu căpitanul și mijlocașul lor la deschidere, Jonny Sexton, care a marcat al patrulea eseu și 16 puncte în acest meci, devenind cel mai prolific marcator irlandez, depășindu-l pe Ronan O'Gara (130) cu 1090, și al patrulea mondial din istorie, cu 1095 de puncte în 121 de meciuri test disputate, după neo-zeelandezul Dan Carter, cu 1598 (112) și englezii Jonny Wikjinson, cu 1246 (97) și Owen Farrell, cu 1096 (113).

Tonganii au revenit la scor, 16 – 38, dominând până în minutul 59 când Irlanda a revenit în atac, marcând alte patru eseuri transformate. Scor final Irlanda 59 Tonga 16. Irlandezii au marcat nu mai puțin de 141 de puncte și 20 de eseuri în primele două meciuri cu România și Tonga, dar acum îi așteaptă cele mai grele meciuri, cu Africa de Sud, sâmbătă 23 septembrie, și cu Scoția pe 7 octombrie, meciuri decisive pentru desemnarea primele două echipe în clasament, care se califică pentru sferturile de finală și a celei de pe locul 3, care se califică de drept pentru ediția următoare a RWC care are loc în 2027 în Australia.

Țara Galilor a trebuit să se întrebuințeze serios pentru a trece cu o victorie bonus de Portugalia, care debuta la a doua sa Cupă Mondială după 16 ani de la prima participare. Galezii au marcat două din cele patru eseuri ale lor în prelungirile celor două jumătăți ale meciului, în urma unor grămezi ordonate, unde au dominat net. Portughezii, cu jumătate din lot compus din semi-profesioniști, s-au apărat foarte bine, au atacat periculos și numai imprecizia la finalizare i-a privat de un rezultat mai strâns pe care l-ar fi meritat din plin. Scor final Țara Galilor 28 Portugalia 8.

Samoa a debutat cu o victorie confortabilă cu Chile, echipă aflată la prima participare la Cupa Mondială, care a reușit să marcheze primul eseu, conducând pe tabela de marcaj pentru câteva minute. Samoanii, cu trei foști All Blacks și un fost internațional australian în echipă și cu omului meciului, linia a II-a Theo McFarland (care joacă la campionii Angliei, Saracens), în formă de zile mari, s-au impus clar după pauză. Scor final Samoa 43 Chile 10.

Duminică Stejarii joacă la Bordeaux împotriva campionilor mondiali en-titre, Springboks, cu începere de la 16 (ora României), Australia întâlnește Fiji la Saint Etienne în derby-ul grupei C la Saint Etienne de la 18:45, iar Anglia joacă un meci decisiv pentru calificare în grupa D cu Japonia la Nisa de la 22:00.