
Sport
Rugby Cupa Mondială 2023: Stejarii la a doua înfrângere la un scor record, de data aceasta împotriva Africii de Sud. Care ar fi principalele cauze?
adrian_motoc_in_meciul_cu_africa_de_sud.jpg

Două partide, două înfrângeri la cele mai severe scoruri înregistrate la această Cupă Mondială, opt puncte marcate, 158 primite, un eseu marcat, 24 eseuri încasate – aceste este bilanțul Stejarilor la RWC 2023.
Este drept că primele două partide au fost jucate împotriva primelor două echipe în clasamentul World Rugby, Irlanda neînvinsă din iulie 2022 și câștigătoarea cu Mare Șlem a Turneului celor Șase Națiuni și campionii mondiali en-titre, Africa de Sud, care cu mai puțin de o lună în urmă au administrat o înfrângere record, 35 – 7, Noii Zeelande, considerată a fi cea mai bună echipă națională din toate timpurile.
Meciul de duminică de la Bordeaux a fost o experiență dură pentru jucătorii români depășiți la toate capitolele. Statisticile ESPN sunt revelatoare: Springboks au alergat cu balonul în brațe 812 de metri față de 248 pentru Stejari și au spart linia de apărare adversă de 12 ori, față de numai două ori Stejarii. Acestea nu sunt surprinzătoare, dată fiind viteza net superioară a sud-africanilor.
Ceea ce este surprinzător este raportul la placaje, în timp ce Springboks au dat 131 de placaje, ei au ratat doar 19, adică 14,5%, în timp ce Stejarii au dat doar 109 placaje din care au ratat 34, adică 31%, o rată de două ori mai mare decât la Springboks, ceea ce, la nivel internațional nu este acceptabil și contribuie la astfel de rezultate.
L-am întrebat pe antrenorul principal al Stejarilor, Eugen Apjok, cum explică această rata slabă a succesului la placaje. “Nu am avut acces la această statistică, așa că nu pot comenta”, mi-a răspuns el la conferința de presă de după meci.
Slăbiciunea Stejarilor s-a văzut și la fazele fixe – grămadă și margine – dar mai ales la aglomerările spontane cu balonul la sol, ruck – unde sud-africanii au fost net superiori, recuperând mai multe baloane, inițial în posesia românilor.
Urmează meciul cu Scoția
Înfrângerea în fața Africii de Sud a fost la un scor record, 0 - 76, ceea ce nu era dificil, având în vedere că acesta era doar al doilea meci al Stejarilor în fața Springboks, după 8 – 21 la RWC 1995, desfășurată chiar în Africa de Sud. Cea cu Irlanda, 8 – 82, a fost la a 10-a partidă cu irlandezii, vechiul record datând de la prima partidă, 0 – 60 în 1986 la Dublin.

Ce se poate face pentru a evita un nou scor record în cea de-a treia partidă din grupa B, cea cu Scoția din 30 septembrie, vechiul record datând de la RWC 2007, când scoțienii au câștigat cu 42 – 0.
“Dumneavoastră sunteți foarte pozitiv”, a replicat cu ironie și vizibil iritat antrenorul Apjok. “Ce putem face? În primul rând să ne recuperăm și să învățăm din primele două meciuri și să ne îmbunătățim cât mai multe aspecte ale jocului, pentru că n-o să putem în această scurtă pauză pune la punct toate lucruril. Sunt lucruri pentru care trebuie mult mai mult timp pentru a le pune la punct. Vom face tot ce ține de noi ca să arătăm mult mai bine în următorele două meciuri”, a răspuns antrenorul Apjok la întrebarea RFI.
Scoția nu este la nivelul Irlandei sau Africii de Sud, dar este totuși pe locul 5 în clasamentul World Rugby și a pierdut meciul cu Springboks doar cu 3 – 18, așa încât, dacă nu se petrece un reviriment, pe 30 septembrie Stejarii vor pierde nu doar al treilea meci consecutiv la Cupa Mondială, poate chiar la un scor record în fața XV-lui Scaietelui, cea mai slabă performanță la un turneu final la care echipa României este la a 9-a participare din 10 ediții.
Așteptăm comentariile și întrebările dumneavoastră cu privire la evoluția slabă a Stejarilor la Cupa Mondială, aici sau pe pagina noastră de Facebook.