Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ciclism: Sepp Kuss câștigă Turul Spaniei, o recompensă pentru locotenentul fidel al lui Jonas Vingegaard – câștigătorul Turului Franței – și Primoz Roglic – câștigătorul Turului Italiei

vingegaard_kuss_roglic.jpg

Jonas Vingegaard Sepp Kuss Primoz Roglic
Sepp Kuss a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, flancat de liderii săi de la Jumbo Visma, Jonas Vingegaard și Primoz Roglic
Sursa imaginii: 
Associated Press/Manu Fernandez

Ciclistul american Sepp Kuss a câștigat Turul Spaniei, devansându-i pe colegii săi de la Jumbo Visma, danezul Jonas Vineggaard și slovenul Primoz Roglic. Jumbo Visma câștigă astfel în 2023 Marele Șlem al marilor tururi, după Le Tour și Giro.

Pe podiumul final de la Madrid a urcat o tripletă unică: cu tricoul roșu de lider era Kuss, urmat de Vingegaard la 18 secunde și Roglic la 1 minut 8 secunde.

Este pentru prima oară în istorie când podiumul unuia dintre cele trei mari tururi este ocupat de cicliști de la aceeași echipă. Dar mai important este Marele Șlem al Jumbo Visma de anul acesta, cu Roglic câștigător al Turului Italiei, apoi Vingegaard învingător în Turul Franței și acum Kuss în Turul Spaniei.

Ceea ce este și mai uimitor este faptul că americanul a participat anul acesta la toate cele trei Mari Tururi, care fiecare are câte 21 de etape, 3.500 de kilometri în trei săptămâni, cu numeroase etape de munte. Numărul cicliștilor care participă în același an la Guro, Le Tour și Vuelta se numără pe degetele de la o mână.

Dar poate aspectul cel mai remarcabil este faptul că victoria din Vuelta a fost realizată de un “domestique”, un “servitor” al liderilor. Kuss, un excelent cățărător l-a ajutat pe Roglic să câștige Giro și apoi pe Vingegaard să câștige Le Tour. În Vuelta el a câștigat etapa a 8-a cu avans de 2 minute 30 de secunde față de cei doi lideri ai săi, un avans care s-a redus treptat, dar nu a dispărut total.

A fost victoria lui Kuss un consemn dat de Jumbo Visma, o recompensă pentru fidelul locotenent din partea lui Vingegaard, de două ori câștigător al Tour de France și Roglic, de trei ori câștigător al Vuelta și o dată al Giro? Poate. Dar Kuss este un ciclist excelent și ca lider de echipă ar fi avut poate un palmares mai bogat. El însă s-a sacrificat pentru binele echipei care a dominat în ultimii ani ciclismul mondial. Victoria sa în La Vuelta 2023 este pe deplin meritată.