Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Cupa Mondială 2023: Italia învinge Uruguay, 38 – 17, și se califică practic pentru Cupa Mondială din 2027

montana_ioane.jpg

Italia 38 Uruguay 17
Aripa Montana Ioane marchează al treilea eseu al Italiei în meciul cu Uruguay
Sursa imaginii: 
Associated Press/Pavel Golovkin

Italia a învins Uruguay cu 38 – 17 într-un meci contând pentru grupa A la RWC 2023. Prin această victorie Azzuri își asigură practic locul 3 în grupă și implicit calificarea pentru Cupa Mondială din 2027.

O partidă cu două jumătăți complet diferite: prima în care uruguayenii au dominat și au condus la pauză cu 17 – 7 și o a doua dominată net de italieni care au marcat 31 de puncte fără replică.

Azzuri au deschis scorul rapid prin eseul aripii Lorenzo Pani, transformat de mijlocașul la deschidere Tomasso Allan. Dar la scorul de 7 – 0 italienii au adoptat o tactică bizară cu șuturi lungi în terenul advers.

Teros au început să domine pe înaintare, marcând mai întâi un eseu de penalizare acordat de arbitru pentru prăbușirea de italieni a unui maul de margine la cinci metri de terenul de țintă și apoi unul al doilea prin aripa Nicolas Freitas, după o presiune intensă a pachetului de înaintare la câțiva metri de but, eseu transformat de mijlocașul la deschidere Felipe Etcheverry, care în timpul de prelungire a marcat dintr-un drop goal de la 45 de metri, acordat de arbitru după consultarea video-arbitrajului, balonul trecând cu puțin peste bara transversală.

După pauză schimbare totală: pe fondul căderea fizice bruște a Los Teros, Azzuri au marcat patru eseuri într-o perioadă de 15 minute prin căpitanul lor, flankerul Michele Lamaro, aripa Monatana Ioane, numărul 8 Lorenzo Cannone și centrul exterior Juan Ignacio Brex, toate patru transformate de Allan, care a poi a ieșit din joc, locul său fiind luat de centrul interior, Paolo Garbisi.

Felipe Etcheverry
Felipe Etcheverry marchează din drop goal pentru Uruguay în meciul cu Italia
Sursa imaginii: 
Associated Press/Pavel Golovkin

În ultimele 20 de minute, italienii au încetinit ritmul și singurele puncte care au mai fost marcate au cele dintr-o penalitate transformată de Garbisi. Scor final Italia 38 Uruguay 17.

În clasament conduce Italia cu 10 puncte, urmată de Franța cu 8, Noua Zeelandă cu 0, Uruguay și Namibia cu 0 (toate echipele au două meciuri disputate cu excepția Namibiei care unul singur).  

Prin această victorie Azzuri își asigură practic locul 3 în grupă și calificarea de drept la Cupa Mondială din 2027 care va avea loc în Australia. Teoretic Italia se poate califica și în sferturi de finală, dar este greu de crezut că va câștiga cel puțin unul din ultimele sale două meciuri în grupă, cu Franța și cu Noua Zeelandă.

Joi seara Franța întâlnește Namibia la Marsilia, cu începere de la 22:00 (ora României).