Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Cupa Mondială 2023: Franța 96 Namibia 0 – record de diferență de scor, puncte și eseuri marcate, dar căpitanul Antoine Dupont s-a accidentat, posibil grav

damian_penaud.jpg

Damian Penaud
Aripa Damian Penaud a marcat un hat-trick de eseuri împotriva Namibiei
Sursa imaginii: 
AP Photo/Daniel Cole

Franța a învins Namibia cu 96 – 0 într-un meci contând pentru grupa A la RWC 2023. Francezii au depășit recordul de puncte marcate la actuala ediție, de diferență de scor și de eseuri marcate, dar căpitanul lor, Antoine Dupont, este suspectat de fisură sau chiar fractură de pomet.

Românii pot să răsufle (întrucâtva) ușurat: scoruri de 8 – 82 cu Irlanda (record de puncte marcate) și 0 – 76 cu Africa de Sud (record de diferență), ca și numărul de eseuri încasate (12) a fost depășit joi seara pe Stade Velodrome, la Marsilia.

Franța a marcat 14 eseuri, dintre care 13 transformate de fundașul (devenit mijlocaș la deschidere către finalul meciului) Thomas Ramos și cu 96 de puncte marcate a stabilit recordul actualei ediții a Cupei Mondiale. Scorul reprezintă și un nou record francez la Cupa Mondială, precedentul fiind de 87 – 10, tot împotriva Namibiei, la RWC 2007. Un alt record îl reprezintă cel de victorii consecutive în meciuri disputate de Franța pe teren propriu: 18. 

Recordul istoric de diferență de puncte datează din 2003 , Australia 142 Namibia 0, iar cel de puncte marcate din 1995, Noua Zeelandă 145. Recordul de eseuri marcate – 22 – aparține australienilor în meciul cu Namibia.

Record de eseuri

Cât privește meciul de joi seara, francezii au aliniat cea mai puternică echipă cu putință și a jucat cu seriozitate maximă, în fața unei echipe compuse în cvasi-totalitate din amatori, într-o țară cu maximum 1.000 de practicanți ai jocului de rugby. Decanul de vârstă al Cupei Mondiale, linia a II-a Pieter-Jan van Lill, 39 de ani, aflat la al patrulea turneu final, este de profesie stomatolog și joacă la Capbreton-Hossegor, nivelul 9 al rugby-ului din Franța.

Louis Bielle-Biarrey
Aripa Louis Bielle-Biarrey (mezinul echipei, 20 de ani) a marcat două eseuri
Sursa imaginii: 
AP Photo/Daniel Cole

În atare condiții, meciul a avut sens unic, francezii marcând 14 eseuri,prin  aripa Damian Penaud (3), aripa Louis Bielle-Biarrey (2), centrul Jonathan Danty (2), flankerul Charles Ollivon (2), linia a II-a Thibaud Flament, mijlocașul la grămadă și căpitanul Antoine Dupont și înlocuitorul acestuia, Baptiste Couilloud. Ramos a ratat o singură transformare din totalul de 14. Scor final Franța 96 Namibia 0.

Dupont - accidentare gravă?

Un nor negru plutește asupra echipei Franței: În minutul 45 Dupont s-a ciocnit cap în cap cu căpitanul echipei Namibiei, centrul Johan Deysel care l-a placat, namibianul a primit cartonaș roșu, dar căpitanul echipei Franței a trebuit să părăsească terenul și este suspectat de fisură sau chiar fractură de pomet. O lovitură majoră pentru Franța care ar pierde nu doar căpitanul, ci și jucătorul numărul unu al lumii.

Antoine Dupont
Căpitanul și mijlocașul la grămadă al Franței, Antoine Dupont, a fost nevoit să iasă din teren, avân o suspiciune de fisură sau chiar fractură de pomet
Sursa imaginii: 
AP Photo/Daniel Cole

Acum Franța, cu 13 puncte din trei meciuri, înaintea Italiei, 10 puncte din două meciuri și Noii Zeelande, 5 puncte din 2 meciuri, va avea pauză până pe 6 octombrie când va întâlni în ultimul meci din grupă, o victorie la orice scor asigurându-i locul 1, ceea ce i-ar oferi un sfert de finală, cu a doua clasată în grupa B, probabil perdanta meciului Africa de Sud – Irlanda.

Până atunci însă RWC 2023 continuă vineri cu meciul Argentin – Smoa (grupa D), 18:45 (ora României), Stade Geoffroy-Guichard, Saint Etienne.