Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Cupa Mondială 2023: Irlanda învinge Africa de Sud și își confirmă statutul de lider al clasamentului World Rugby

mack_hansen.jpg

Mack Hansen
Aripa Mack Hansen marchează eseul irlandezilor în partida cu Africa de Sud
Sursa imaginii: 
Mack Hansen/AP Photo/Christophe Ena

Irlanda a învins Africa de Sud cu 13 - 8 în grupa A a Cupei Mondiale la rugby și este calificată virtual în sferturile de finală. Anglia a învins Chile cu 71 - 0 în grupa D, în timp ce Georgia și Portugalia a înregistrat primul egal al acestui turneu final, 18 - 18. 

Meciul Irlanda - Africa de Sud a fost, așa cum era de așteptat, o ciocnire a titanilor, un meci de o intensitate fizică maximă, cu placaje feroce, în care apărările au avut avantajul asupra atacului. 

În aceste condiții, s-au marcat doar doar eseuri, aripa Mack Hansen în prima parte a jocului și adversarul său direct, Cheslin Kolbe după pauză. Ambele eseuri ay venit după perioade îndelungate de presiune a înaintărilor în preajma liniei de țintă care au lăsat descoperit flancul unde a fost marcat eseul. 

Irlandezii au meritat victoria, fiind mai pragmatici și mai preciși într-o partidă în care două erori ale Sprinhboks au rezultat în două penalități care au înclinat balanța. 

Cheslin Kolbe
Cheslin Kolbe marchează după pauză eseul prin care sud-africanii au preluat pentru scurt timp conducerea pe tabela de marcaj
Sursa imaginii: 
AP Photo/Thibault Camus

Acum irlandezii sunt favoriți la locul 1 în grupă ceea ce le va oferi un sfert de finală, foarte probabil cu Noua Zeelandă, caz în care sud-africanii vor trebui să înfrunte țara gazdă, Franța, în același stadiu al competiției.

În grupa C s-a înregistrat primul meci egal al Cupei Mondiale, 18 - 18, între Georgia și Portugalia. Într-o revanșă a finalei Rugby Europe Championship, Lelos au dominat prima parte a meciului, conducând cu 13 - 0, dar chiar înainte de pauză Os Lobos au marcat un eseu, scor la pauză 13 - 5.

Georgia 18 Portugalia 18
Georgia și Portugalia au înregistrat primul meci egal al actualei Cupa Mondiale
Sursa imaginii: 
AP Photo/Lewis Joly

Portughezii și-au continuat revenirea și au preluat conducerea cu 18 - 13 după pauză. Georgienii au reușit să egaleze în minutul 78 printr-un eseu marcat după un maul de margine. MIjlocașul la deschidere a ratat transformarea din unghi, dar în secundele rămase după repunerea de la centru a portughezilor, Lelos au fost penalizați pe linia de 22 de metri, însă fundașul Nuno Guedes a ratat lovitura de pedeapsă și posibilitatea primei victorii a Os Lobos împotriva Lelos. Scor final Georgia 18 Portugalia 18. 

În grupa C Anglia a învins Chile, debutantă la Cupa Mondială, cu 71 - 0, marcând 11 eseuri, dintre care cinci prin aripa Henry Arundell, în timp ce talonerul de origine română Theor Dan, care a început pentru prima oară ca titular, a marcat două eseuri. 

Theo Dan în meciul cu Chile
Theo Dan a marcat două eseuri în meciul cu Chile, primul în care a început ca titular pentru Anglia
Sursa imaginii: 
AP Photo/Themba Hadebe

Duminică au loc două meciuri, Scoția - Tonga în grupa B (18:45, ora României) și derby-ul grupei C, Țara Galilor - Australia (21:00).