Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Cupa Mondială 2023: Căpitanul echipei Franței, Antoine Dupont, operat la maxilar după o accidentare, gata să revină la antrenamente duminică. Ar putea el juca cu o mască pe față?

antoine_dupont.jpg

Antoine Dupont
Căpitanul și mijlocașul la grămadă al Franței, Antoine Dupont, a fost operat în urma unei fracturi la osul maxilo-zgomatic
Sursa imaginii: 
AP Photo/Daniel Cole

La numai șapte zile după accidentarea suferită în meciul cu Namibia, Antoine Dupont, considerat jucătorul numărul unu al lumii, este pregătit să revină în mijlocul colegilor săi, al căror căpitan este. Se pune problemă acum dacă el ar putea juca în continuare la RWC 2023 cu o mască pe față.

Mijlocașul la grămadă al Franței care a fost operat sâmbătă la Toulouse, iar apoi s-a odihnit câteva zile acasă, la Castelnau-Magnoac, se va îndrepta spre Aix-en-Provence pentru a fi alături de coechipierii săi. Jucătorii echipei antrenate de Fabien Galthié și-au reluat antrenamentele luni, dar Antoine Dupont nu va reveni imediat în teren.

Accidentarea sa împotriva Namibiei s-a soldat cu o comoție cerebrală și nu va putea relua antrenamentele decât la 10 zile după șoc, adică cel mai devreme pe 1 octombrie. Dacă toate semnele sunt bune în ceea ce privește starea sa de sănătate, căpitanul echipei Franței ar putea reveni la antrenamente începând de duminică.

Dar nu comoția cerebrală este cea mai mare problemă de sănătate a lui Dupont, care a fost operat vineri de

Potrivit informațiilor noastre, Antoine Dupont se va întâlni cu un specialist pentru a discuta despre posibilitatea de a i se monta o mască înainte de revenirea sa în echipa națională a Franței.

Căpitanul Franței a început o cursă contra cronometru pentru a încerca să joace din nou la Cupa Mondială din 2023 de o fractură maxilo-zigomatică, după șocul suferit joi seară în meciul cu Namibia, și își propune să joace în faza finală și în sferturile de finală, în seara zilei de 15 octombrie, cel mai probabil împotriva Africii de Sud

Dacă va fi apt să joace din nou, va fi nevoit Dupont să poarte o mască facială? Subiectul a fost dezbătut încă de când cel care este considerat jucătorul numărul unu al lumii a fost operat și i s-a montat o placă pentru a trata fractura cât mai eficient.

Ce spune regulamentul World Rugby despre mască?

Potrivit site-ului Rugbyrama Dupont a avut o întâlnire în weekend cu un specialist pentru a discuta despre posibilitatea de a i se modela o mască pe față, în vederea revenirii sale la joc cu Les Bleus.

Antoine Dupont
Antoine Dupont s-a accidentat în minutul 46 al partidei cu Namibia, în urma unei ciocniri cap în cap cu Johan Deysel
Sursa imaginii: 
CHRISTOPHE SIMON / AFP

Regulamentul World Rugby lasă o portiță foarte mică deschisă la această întrebare, legată de grosime și rigiditate. Conform articolului 12, paragraful 4 din regulamentul federației internaționale, orice protecție rigidă este interzisă. "Niciun jucător nu poate purta un echipament a cărui parte este mai groasă de 5 mm". Dupont ar putea, prin urmare, să poarte echipament de protecție, dar acesta ar trebui să fie subțire și maleabil. Aceasta din motive de siguranță, pentru a nu exista niciun risc de accidentare în cazul unui contact cu un adversar.

"Da, măștile de carbon sunt interzise, dar se poate cere o derogare pentru un alt tip de echipament", a explicat Jean-Baptiste Grisoli citat de Rugbyrama, fostul medic al echipei naționale a Franței. Conform regulilor World Rugby: "Dacă grosimea totală este formată dintr-un material de umplutură acoperit cu țesătură, grosimea maximă măsurată de 5 mm trebuie să includă combinația dintre umplutura necomprimată și țesătura, dar aceasta din urmă trebuie să aibă o grosime maximă măsurată de 1 mm pe fiecare parte a umpluturii".

Cu alte cuvinte, dacă Dupont vrea să poarte un element de protecție, va trebui să facă ceea ce a făcut Imanol Harinordoquy în 2010 cu Biarritz Olympique în semifinala Cupei Europei.