Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Cupa Mondială 2023: Noua Zeelandă 96 Italia 17, All Blacks trimit un avertisment celorlalți favoriți

aaron_smith.jpg

Aaron Smith
Mijlocașul la grămadă Aaron Smith a marcat un hat-trick de eseuri împotriva Italiei
Sursa imaginii: 
AP Photo/Laurent Cipriani

Noua Zeelandă a învins Italia cu 96 – 17 în runda a treia din grupa A a Cupei Mondiale la rugby. All Blacks trec pe locul 2 în grupă după Franța și în cazul unei probabile victorii împotriva Uruguay în ultimul meci se vor califica în sferturile de finală.

Moartea anunțată a All Blacks a fost serios exagerată: foștii triplii campioni mondiali, căzuți pe locul 4 în clasamentul World Rugby au făcut un meci de zile mari împotriva Italiei și chiar dacă nu au depășit diferența de scor din meciul Franța – Namibia, 96 – 0, au egalat numărul de puncte marcat de francezi, prin 14 eseuri, dintre care 13 transformate.

Neo-zeelandezii au dominat copios la fazele fixe (grămadă și margine) ca și la aglomerările spontane (maul  și ruck). Înaintașii lor nu doar au cucerit baloane, dar au participat din plin la jocul la mână alături de colegii lor din liniile dinapoi, arătând o dexteritate excepțională, cu linia a II-a Brodie Retallick fiind declarat omul meciului.

Italienii au fost depășiți din start, dominați pe înaintare, au ratat peste un sfert din placaje și în asemenea condiții când îi ai în față pe All Blacks riști să încasezi 100 de puncte, pe care neo-zeelandezii erau cât pe ce să depășească cu cronometrul în roșu, dacă nu făceau un rar înainte. Scor final Noua Zeelandă 96 Italia 17.

Ange Capuozzo
Aripa Ange Capuozzoa marcat printr-un plonjon spectaculos primul eseu al italienilor
Sursa imaginii: 
AP Photo/Laurent Cipriani

În clasamentul grupei conduce Franța cu 13 puncte, urmată de Noua Zeelandă și Italia cu câte 10 puncte, Uruguay 4 și Namibia 0.

Ultimele meciuri care se vor disputa în grupa A: Franța – Italia și Noua Zeelandă – Uruguay au toate șansele să confirme primele două clasate în formula actuală, ceea ce va determina probabil sferturile de finală Franța – Africa de Sud și Irlanda Noua – Zeelandă.