Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Cupa Mondială 2023: Căpitanul echipei Franței, Antoine Dupont, revine la lot sâmbăta aceasta după operația sa la maxilar

antoine_dupont.jpg

Antoine Dupont
Antoine Dupont este așteptat să se realăture colegilor săi de lot și să reia progresiv activitatea fizică
Sursa imaginii: 
Six Nations Rugby

Federația Franceză de Rugby (FFR) a anunțat că Antoine Dupont va reveni în lotul Franței în această sâmbătă. Mijlocașul la grămadă și căpitanul echipei naționale a Franței este "autorizat să reia o activitate fizică dirijată progresiv", potrivit comunicatului FFR.

Controlul post-operator efectuat vineri de Antoine Dupont a adus vești bune pentru el, căpitanul Les Bleus fiind autorizat să "reia o activitate fizică dirijată progresiv", după cum se arată în comunicatul FFR, citat de Rugbyrama.

Antoine Dupont va reveni în lot cât mai curând posibil, probabil sâmbătă seară, pentru a-și putea însoți coechipierii care au avut două zile de odihnă joi și vineri. El a suferit o fractură maxilo-zigomatică în urma unei ciocniri cu namibianul Johan Deysel, în meciul câștigat de Franța cu 96 – 0 pe 21 septembrie, în urma căreia a fost operat. Două plăci i-au fost montate pe maxilar.

Acest lucru nu înseamnă că Dupont va fi apt pentru meciul cu Italia, de vineri 6 orcimbrie, în ultimul meci din grupa A. Dar este de bun augur, deoarece va putea relua treptat antrenamentele.

În ceea ce privește o revenire completă la rugby, mai sunt încă o serie de etape de parcurs. Prima dintre acestea va fi un examen neurologic comandat de doctorul Philippe Turblin, deoarece șocul violent suferit de Dupont a generat, pe lângă fractură, și un protocol de comoție cerebrală. Căpitanul Franței va avea acest examen imediat ce va ajunge, ceea ce îl va autoriza sau nu să își reia activitatea fizică", a explicat joi responsabilul cu sănătatea al echipei naționale a Franței, Bruno Boussagol. “Lucrăm cu el și sperăm că va reveni în curând, dar revenirea sa va depinde de protocolul HIA3.”  El nu a descris nicio sechelă în urma acestuia, dar este logic ca el să se supună mai întâi acestui examen înainte de a-și relua activitatea.

Reamintim că, fără simptome deosebite relevate de examenul neurologic, Dupont ar trebui să poată reveni la 10 zile după șocul suferit, adică exact... duminica aceasta. După cum a explicat Boussagol, revenirea sa "va fi un proces treptat, începând de pe bicicletă. Va depinde și de cum se va simți, nu îl vom pregăti pentru un eșec. Va trece inevitabil printr-o fază de reatletizare, pentru că a petrecut o săptămână de pauză. De asemenea, planificăm interviuri cu echipa noastră psihologică. Mai mult ca oricând, în orice caz, Antoine Dupont pare să fie pe drumul cel bun pentru o eventuală participare a echipei sale în sferturile de finală”.

Franța va juca foarte probabil în sferturi de finală pe 15 octombrie, adversarul probabil fiind Africa de Sud.