Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Cupa Mondială 2023: Cine este deja calificat în sferturile de finală și cine are șanse de calificare înaintea ultimei runde în grupe

cupa_mondiala_de_rugby.webp

Cupa Mondială de rugby
Doar două echipe, Țara Galilor și Anglia, au asigurată calificarea în sferturile de finală înaintea ultimei runde
Sursa imaginii: 
RWC 2023

Cu o singură rundă rămasă de disputat din faza grupelor din cadrul Cupei Mondiale de Rugby 2023, doar două echipe - Țara Galilor și Anglia - au deja asigurată matematic calificarea în sferturile de finală. Șase locuri în sferturi mai sunt încă de jucat, iar World Rugby prezintă modul în care rezultatele din fiecare dintre grupe ar mai putea afecta rezultatul.

Grupa A

Namibia nu se poate califica în sferturile de finală, deoarece are zero puncte și nu mai are niciun meci de jucat. De asemenea, Namibia nu se poate califica automat la Cupa Mondială de Rugby 2027. Franța a obținut calificarea automată la CMR 2027, deoarece îi este imposibil să nu termine în afara primelor trei locuri.

Ambele locuri din sferturi și celelalte două locuri de calificare pentru 2027 urmează să fie decise:

 • Franța va fi liderul Grupei A dacă va evita înfrângerea cu Italia.
 • De asemenea, două puncte bonus de înfrângere ar fi suficiente pentru ca Franța să fie pe primul loc în Grupa A, cu condiția ca Italia să nu obțină un punct bonus de eseu în victorie (15 puncte la 14). Franța va termina în fața Noii Zeelande pe baza regulii cap-coadă dacă ambele termină cu 15 puncte.
 • victorie cu punct bonus a Noii Zeelande va asigura calificarea în sferturile de finală. Chiar dacă Franța, Italia și Noua Zeelandă termină toate cu 15 puncte, All Blacks au cea mai bună diferență de puncte (+133 față de +125 pentru Franța și -14 pentru Italia). În acest caz, Italia s-ar califica pe locul doi, în fața Franței, după regula confruntărilor directe.
 • Uruguayul trebuie să învingă Noua Zeelandă cu un punct bonus pentru eseuri și la o diferență de cel puțin 80 de puncte și va trebui ca Franța să învingă Italia pentru a se califica în sferturile de finală.
 • Uruguay trebuie să învingă Noua Zeelandă cu un punct bonus de eseu, să împiedice All Blacks să ia vreun punct bonus și să spere ca Italia să scoată ceva din meciul cu Franța pentru a termina pe locul trei după regula cap-coadă cu Noua Zeelandă pentru a-și asigura calificarea la RWC 2027.
 • Un punct va confirma calificarea Italiei la RWC 2027.

Grupa B

Tonga și România nu se pot califica în sferturile de finală, deoarece ambele au zero puncte și mai au un meci de jucat una împotriva celeilalte. De asemenea, ambele sunt incapabile să termine pe primele trei locuri în grupa lor, calificarea automată pentru 2027 va reveni Scoției, Irlandei și Africii de Sud, indiferent de alte rezultate.

Ambele locuri în sferturi de finală nu au fost încă stabilite:

 • Scoția trebuie să învingă Irlanda și să le refuze irlandezilor un punct bonus pentru a termina pe locul al doilea după regula confruntărilor directe, Africa de Sud fiind liderul grupei.
 • Dacă Irlanda obține un punct bonus, iar Scoția nu, Irlanda va fi pe primul loc în grupă după regula cap-coadă față de Africa de Sud.
 • victorie cu punct bonus a Scoției, fără ca Irlanda să obțină ceva din acest meci, îi va califica pe locul al doilea, după Africa de Sud. Springboks ar termina pe primul loc după regula cap-coadă.
 • Dacă Scoția câștigă și ambele echipe obțin un punct bonus, atunci se alătură Africii de Sud cu 15 puncte, iar diferența de puncte va determina primul loc în Grupa B.
 • Scoția trebuie să câștige la 21 de puncte sau mai mult pentru a se clasa pe primul loc în fața Africii de Sud (Africa de Sud +117, Irlanda +122 și Scoția +97). Irlanda se va califica pe locul al doilea după regula cap-coadă, după ce a învins Africa de Sud. Dacă Scoția nu câștigă cu o astfel de diferență, atunci Africa de Sud va termina pe primul loc la diferența de puncte, iar Scoția pe al doilea, conform regulii cap-coadă.
 • Irlanda își va garanta prima poziție dacă va obține două puncte în meciul cu Scoția.

Grupa C

Calificate în sferturile de finală: Țara Galilor

Georgia și Portugalia nu se pot califica în sferturile de finală și nu pot obține calificarea automată la Cupa Mondială de rugby 2027, deoarece au trei, respectiv două puncte, cu un meci de disputat. Acest lucru înseamnă că Țara Galilor, Australia și Fiji s-au calificat pentru RWC 2027.

Țara Galilor a ajuns deja în sferturile de finală, iar celălalt loc va fi asigurat fie de Australia, fie de Fiji:

 • Țara Galilor are nevoie de un punct împotriva Georgiei pentru a-și asigura primul loc în Grupa C.
 • Fiji are nevoie de un punct împotriva Portugaliei pentru a confirma locul al doilea după regula confruntărilor directe, după ce a învins deja Australia.
 • Dacă Fiji nu obține nimic din acest meci, Australia se va califica în sferturile de finală în calitate de vicecampioană.

Grupa D

Calificate în sferturile de finală: Anglia

Chile nu poate obține calificarea automată la Cupa Mondială de Rugby 2027 sau un loc în sferturile de finală, deoarece are zero puncte și nu mai are niciun meci de jucat. Singura echipă care și-a asigurat un loc în sferturile de finală și calificarea automată pentru 2027 este Anglia. Acest lucru înseamnă că celălalt loc în sferturi și cele două locuri rămase pentru calificarea automată se vor decide între Argentina, Japonia și Samoa:

 • Anglia este deja confirmată ca fiind câștigătoarea Grupei D (după ce a învins atât Argentina, cât și Japonia).
 • Câștigătoarea meciului Japonia - Argentina se va califica în sferturile de finală în calitate de vicecampioană.
 • remiză ar putea fi suficientă pentru a asigura locul doi pentru Japonia sau Argentina, în funcție de faptul dacă una sau ambele obțin un punct bonus pentru eseuri și de rezultatul obținut de Samoa împotriva Angliei.
 • În cazul în care ambele obțin puncte bonus pentru eseuri la o remiză, Argentina va termina pe locul doi la diferența de puncte (+46 la +18).
 • Dacă meciul se termină la egalitate, Japonia trebuie să fie singura echipă care obține un punct bonus pentru eseuri pentru a termina pe locul doi.
 • Dacă niciuna dintre cele două echipe nu obține un punct bonus la egalitate, Samoa trebuie să învingă Anglia la 29 de puncte și să obțină un punct bonus pentru eseuri pentru a avea cea mai bună diferență de puncte dintre cele trei echipe pentru a termina pe locul al doilea (+47). Argentina ar urma să termine pe locul trei la diferență de puncte față de Japonia pentru a se califica la RWC 2027.