Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Cupa Mondială 2023: Căpitanul echipei Franței, Antoine Dupont, și-a reluat antrenamentele după operația la față, dar nu va juca vineri împotriva Italiei. Tragedia unui jucător fijian

antoine_dupont_pe_bicicleta.jpg

Antoine Dupont
Antoine Dupont și-a reluat antrenamentele dar nu va juca vineri împotriva Italiei
Sursa imaginii: 
AFP/ Anne-Christine Poujoulat

Antoine Dupont, mijlocașul la grămadă și căpitanul echipei Franței, nu va juca în meciul de vineri, ultimul din grupa A împotriva Italiei. El și-a reluat antrenamentele după operația la față pentru accidentarea din meciul cu Namibia, dar va fi menajat pentru acest meci. Jucătorul fijian Josia Tuisova a aflat de moartea fiului său chiar înaintea meciului cu Georgia.

Managerul sanitar al Les Bleus, Bruno Boussagol, a făcut un bilanț al stării de sănătate a lui Antoine Dupont, care a revenit la antrenamente încă de duminică. Căpitanul Franței a făcut alergări pe teren și muncă fizică în cortul de forță, iar "totul decurge normal", a spus medicul, citat de cotidianul sportiv L’Equipe.

Dupont va continua până la sfârșitul săptămânii în acest ritm, înainte de un "ultim control", vital pentru restul competiției. Căpitanul francezilor, considerat cel mai bun jucător din lume, va avea o întâlnire luni cu chirurgul său, profesorul Frédéric Lauwers. Acesta din urmă va da undă verde, sau nu, pentru o revenire la rugby de contact.

Aceasta este condiția prealabilă", a insistat Bruno Boussagol. Dar chiar dacă vom reuși, reluarea va fi foarte treptată. Va trebui să vedem cum va reacționa Antoine. Este el în măsură să facă din nou contact? Are vreo temere?

După ce a suferit o fractură maxilo-zigomatică împotriva Namibiei pe 21 septembrie și a suferit o intervenție chirurgicală la nivelul feței în ziua următoare, Antoine Dupont a fost nevoit să facă o pauză absolută timp de 10 zile, conform protocolului privind comoția cerebrală.

Absența sa nu va fi probabil resimțită la meciul de vineri de la Lyon, ultimul din grupă, unde Franța are nevoie să nu piardă sau să piardă cu două puncte de bonus pentru a se califica pe primul loc pentru sferturile de finală, unde va întâlni probabil Africa de Sud pe 15 octombrie.

Cum Franța este mare favorită în meciul cu Italia, întrebarea se pune: va fi apt Dupont să joace în sferturile de finală? Și dacă da, este rezonabil riscul de a-l trimite în teren la mai puțin de o lună după un accident grav în fața unei echipe cunoscută pentru ferocitatea angajamentului fizic?

Tragedia lui Tuisova

Între timp, site-ul Rugbyrama relatează că Josua Tuisova, centrul echipei Fiji, a aflat de moartea fiului său de șapte ani chiar înainte de meciul cu Georgia. În ciuda acestui fapt, jucătorul proaspăt transferat la Racing 92 de la Lyon a evoluat bine și a jucat 79 de minute pentru a-i ajuta pe insularii din Pacific să obțină victoria cu 17 - 12.

Josia Tuisova
Josia Tuisova a aflat cu doar câteva ore îniantea meciului cu Georgia de moartea fiului său de șapte ani
Sursa imaginii: 
AP Photo/Aurelien Morissard

Cu câteva ore înainte de începerea meciului, tatăl lui Tuisova, Isikeli Ratulevu, l-a anunțat că fiul său, în vârstă de doar șapte ani, a decedat, relatează presa din Fiji Village. Băiatul era bolnav de multă vreme. Centrul fijian va lipsi de la înmormântare pentru a rămâne în Franța cu colegii săi.

Fijienii mai au acum nevoie de un singur punct împotriva Portugaliei (duminică, 22:00 ora României, ultimul meci din grupele preliminare) pentru a se califica în sferturile de finală ale Cupei Mondiale. Un meci în care Tuisova ar putea juca.

Favorită în grupa C este Țara Galilor care joacă ultimul meci cu Georgia. Câștigătoarea grupei C va juca în sferturi cu a doua clasată din grupa D, care va fi decisă de meciul Argentina – Japonia, în timp ce a doua clasată în grupa C va juca cu câștigătoarea grupei D, Anglia.