Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Cupa Mondială 2023: Două sferturi de finală “mari” la Paris și două “mici” la Marsilia. Antoine Dupont revine în echipa Franței

franta_africa_de_sud_sferturi.jpg

Franța - Africa de Sud în sferturi de finală
Franța (locul 2 în clasamentul World Rugby) întâlnește Africa de Sud (locul 3) în sferturile de finală
Sursa imaginii: 
Facebook Rugby World Cup 2023

Sâmbătă și duminică au loc sferturile de finală ale Cupei Mondiale la rugby: Țara Galilor – Argentina, Irlanda – Noua Zeelandă, Anglia – Fiji și Franța – Africa de Sud, patru echipe din emisfera nordică contra patru echipe din emisfera sudică. Două meciuri se dispută pe Stade de France la Paris și celelalte două pe Stade de Marseille.

Cele două mari șocuri au loc sâmbătă și duminică seara de la 22:00 (ora României) pe Stade de France (capacitate 80.000): Irlanda (locul 1 în clasamentul World Rugby) – Noua Zeelandă (4) și Franța (2) – Africa de Sud (3), în timp în celelalte două meciuri se întâlnesc Marsilia sâmbătă de la 18 Anglia (6) – Fiji (10) și duminică de la 18 Țara Galilor (7) – Argentina.

În echipa Franței revine căpitanul și mijlocașul la grămadă Antoine Dupont, accidentat la față și operat de fractură maxilo-zigomatică în meciul din grupă cu Namibia din 21 septembrie. Este o refacere în timp record, dar întrebările subzistă cu privire la riscurile unui nou șoc în acest meci care se anunță extrem de dur cu Africa de Sud.

Springboks au renunțat la experimente cu banca de rezerve 6 - 2 sau chiar 7 – 1 înaintași/linii dinapoi și au adoptat raportul standard 5 – 3, cu perechea de mijlocași Conus Reinach – Manie Libbok titulari și cu Faf de Klerk – Handre Pollard pe banca de rezerve.

Irlanda - Noua Zeelandă în sferturi de finală
Irlanda întâlnește Noua Zeelandă în sferturi de finală, fiind neînvinsă în ultimele 17 partide disputate
Sursa imaginii: 
Facebook Rugby World Cup 2023

Echipa numărul unu a lumii, Irlanda, care are o serie de 17 victorii consecutive, prezintă un lot din care lipsește linia  a II-a James Ryan accidentat. Noua Zeelandă prezintă un lot în care principalul lor marcator de eseuri și de puncte, mijlocașul la deschidere/fundașul Damian McKenzie, pe banca de rezerve.

Țara Galilor - Argentina în sferturi de finală
Țara galilor întâlnește pentru prima oară Argentina în fazele eliminatorii ale Cupei Mondiale
Sursa imaginii: 
Facebook Rugby World Cup 2023

Țara Galilor nu-l poate folosi pe numărul 8, experimentatul Taulupe Faletau, care și-a fracturat brațul la ultimul meci din grupă cu Georgia și pe mijlocașul la deschidere Gareth Anscombe și el accidentat, însă la numărul 10 revine Dan Biggar.

Argentina nu-l poate folosi pe numărul 8 Pablo Matera, accidentat, înlocuit de Facundo Isa, în timp ce pe post de mijlocașul la grămadă titular devine Tomas Cubelli în locul lui Gonzalo Bertranou. Taloner de rezervă va fi Agustin Creevy, care la 38 de ani și 213 zile devine veteranul Cupei Mondiale, după ce namibianul PJ Van Lill (39 de ani și 297 de zile) și românul Florin Surugiu (38 de ani și 302 zile) au părăsit Cupa Mondială cu echipele lor.

Anglia - Fiji în sferturi de finală
Anglia și Fiji se vor întâlni în sferturi de finală la mai puțin de două luni după victoria fijienilor în meci de pregătire, 30 - 22 pe Twickenham
Sursa imaginii: 
Facebook England Rugby/Rugby World Cup 2023

Anglia aliniază o nouă formulă a trio-ului de mijlocași la deschidere Owen Farrell – George Ford – Marcus Smith, cu Farrell titular la numărul 10, Smith la 15 și Ford pe banca de rezerve, în timp ce talonerul de origine română Theo Dan este pe banca de rezerve. Fiji va alinia mari vedete, în frunte cu flankerul Levani Botia, campion european cu La Rochelle. Fijienii -au învins pe englezi în meci de pregătire pe 26 august cu scorul de 30 - 22, pe stadionul Twickenham din Londra.

Învingătoarele din meciurile Țara Galilor – Argentina și Irlanda – Noua Zeelandă se vor întâlni în prima semifinală vineri 20 octombrie la 22:00 pe Stade de France, în timp ce învingătoarele din meciurile Franța – Africa de Sud și Anglia – Fiji vor disputa a doua semifinală sâmbătă 21 septembrie de la aceeași oră. Ambele semifinale vor avea loc pe Stade de France.