Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Cupa Mondială 2023: Africa de Sud învinge Franța cu 29 - 28 și va juca în semifinală cu Anglia care a învins Fiji cu 30 - 24 în sferturi

jesse_kriel.webp

Jesse Kriel
Centrul Jesse Kriel lansează un atac sud-african împotriva Franței în meciul din sferturile de finală
Sursa imaginii: 
Gonzalo Fuentes, Reuters

În sferturile de finală disputate duminică Anglia a învins Fiji cu 30 – 24. Învingătorii se vor întâlni în semifinală cu Africa de Sud, care a învins Franța cu 29 - 28, pe Stade de France, sâmbătă la 22:00. În prima semifinală se vor întâlni vineri, pe același stadion, la aceeași oră, Noua Zeelandă și Argentina.

Un meci nebun pe Stade de France în care în prima jumătate fiecare echipă a marcat câte trei eseuri, francezii prin înaintași - pilierul Cyrille Baille (2) și senzaționalul taloner Peato Mauvaka, două transformate de fundașul Thomas Ramos, iar sud-africanii prin trei jucători din liniile dinapoi - cele două aripi, Kurt-Lee Arendse și Chselin Kolbe, precum și centrul Damian de Allende, două transformate de mijlocașul la deschidere Manie Libbok. 

Balanța a fost înclinată înainte de pauză de penalitatea transformată de Ramos, 22 - 19, în timp ce linia a II-a Eben Etzebeth a primit cartonaș galben pentru contact cu capul celuilalt pilier al Franței, Uini Atonio.

La reluare jocul s-a mai calmat, s-a transformat într-o dispută tactică și au început să apară erorile, mai ales la francezi, cauzate de precipitare. Gazdele au început să domine autoritar dar Springboks s-au apărat cu precizie. Însă presiunea franceză și-a făcut efectul și în minutul 54 Ramos a mărit avantajul echipei sale la șase puncte dintr-o penalitate.

Nevoiți să iasă la atac, Springboks și-au folosit forța pe înaintare, dar au avut în față o apărare mult mai solidă decât în primele 40 de minute. Însă superioritatea sud-africană pe înaintare s-a materializat în minutul 67 când linia a II-a Eben Etzebeth a marcat un eseu cu mai mulți jucători francezi încercând să-l oprească, Handre Pollard a transformat și Springboks au preluat conducerea cu 26 - 25. Imediat, sud-africanii au obținut o penalitate și de la 52 de metri Pollard a majorat scorul la 29 - 25.

Francezii nu au renunțat la luptă și au obținut o penalitate pe care Ramos a transformat-o reducând deficitul la un singur punct: 28 - 29 în minutul 73. Dar finalul a aparținut Springboks care au obținut o victorie meritată: scor final Franța 28 Africa de Sud 29.  

Anglia: o victorie a apărării

Cine și-ar fi imaginat pe 26 august, când Fijienii Zburători învingeau Anglia pe Twickenham la Londra în meci de pregătire, că peste mai puțin de două luni englezii își vor relua revanșa în  sferturile de finală ale Cupei Mondiale?

Owen Farrell
Căpitanul Angliei, Owen Farrell, a marcat 20 de puncte din lovituri de picior în meciul cu Fiji
Sursa imaginii: 
Pascal Guyot, AFP

Și totuși, o echipă a Angliei disciplinată în apărare, pragmatică și convertind ocaziile de care a dispus în puncte, a depășit cele mai optimiste pronosticuri.

Englezii au început foarte bine și au marcat două eseuri prin cei doi centri, Manu Tuilagi și Joe Marchant, cu mijlocașul la deschidere și căpitanul Owen Farrell, transformând unul dintre ele și adăugând o penalitate.

Fijienii au revenit cu o penalitate a mijlocașului la grămadă Frank Lomani și apoi un eseu superb al numărului opt Viliame Mata, care a primit o pasă la 10 metri de but printre picioare de la mijlocașul la deschidere Vilimoni Botitu, a fentat pasa la exterior, a schimbat la interior și a trecut printre apărătorii englezi, plonjând în eseu, transformat de Lomani.

Anglia a profitat însă de indisciplina fijiană și Farrell a stabilit scorul la pauză transformând alte două penalități: 21 – 10.

La reluare meciul a fost echilibrat, singurele puncte venind dintr-o penalitate a lui Farrell care a urcat scorul la 24 – 10 pentru Anglia. Dar fijienii au făcut ce numai ei știu să facă, atac cu offload (pasă din contact cu adversarul) care este extrem de greu de apărat și au marcat două eseuri prin pilierul Peni Ravai și Botitu, ambele transformate de Simione Kuruvoli, înlocuitorul lui Lomani: 24 – 24 în minutul 70, când orice scor era posibil.

Dar chiar la reluare după al doilea eseu, la o șarjă a înaintașilor englezi în apropierea liniei de but fijiene balonul a ajuns la Farrell, care cu calm, de la 10 metru ușor stângă de buturi, a executat cu calm un drop-goal, iar în minutul 78 a transformat o lovitură de pedeapsă după un contra-atac de 50 de metri al jucătorului meciului, numărul 8, Ben Earl, mărind avantajul echipei sale la șase puncte.

În următoarele cinci minute, dintre care patru cu cronometrul în roșu, fijienii au căutat eseul transformat de care aveau nevoie pentru victorie și calificare, dar s-au izbit de o apărare disciplinată, care a fost cheia victoriei. Scor final Anglia 30 Fiji 24.

Prima semifinală se va juca între Noua Zeelandă și Argentina, vineri de la 22:00 (ora României) pe Stade de France la Paris, urmată sâmbătă pe același stadion și la aceeași oră de a doua semifinală între Africa de Sud și Anglia.