Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Cupa Mondială 2023: Africa de Sud trece pe primul loc în clasamentul mondial după victoria împotriva Franței în sferturi de finală, Noua Zeelandă urcă pe 2

springboks_all_blacks.jpg

Springboks/All Blacks
Africa de Sud și Noua Zeelandă au profitat de dublarea punctelor după victoriile cu Franța și Irlanda pentru a urca în fruntea ierarhiei mondiale
Sursa imaginii: 
Twitter Springboks/All Blacks

Africa de Sud a trecut pe primul loc al clasamentului World Rugby în urma victoriei, 29 – 28, împotriva Franței în sferturile de finală ale Cupei Mondiale. Noua Zeelandă a urcat pe locul doi în urma victoriei împotriva Irlandei, 28 – 24, în aceeași competiție.

Campionii mondiali en-titre, Springboks, au revenit pe locul fruntaș pe care-l ocupaseră ultima oară pe 4 iulie 2022. All Blacks au profitat și ei de victorie și au urcat pe poziția secundă, în timp ce Irlanda (foștii lideri) au căzut pe locul 4, iar Franța a retrogradat de pe 2 pe 3.

Anglia, care a învins Fiji cu 30 – 24 în sferturi, a urcat de pe 6 pe 5 înlocuind Scoția, în timp ce victoria Argentinei împotriva Țării Galilor a dus la rocada celor două echipe pe locurile 7 – 8.

Aceste schimbări, mai ales cele dramatice din primele patru locuri, au fost posibile, datorită faptului că la Cupa Mondială punctele atribuite (în ambele sensuri, pentru victorie și pentru înfrângere), se dublează.

În semifinalele Cupei Mondiale Africa de Sud (1) va întâlni Anglia (5), în timp ce Noua Zeelandă (2) va juca împotriva Argentinei (7). Primul meci se joacă sâmbătă de la 22 (ora României, în timp ce primul are loc vineri de la aceeași oră, ambele meciuri disputându-se pe Stade de France, la St Denis, o suburbie în nordul Parisului.

România a încheiat această Cupă Mondială pe locul 20 în clasamentul World Rugby, cea mai joasă poziție din 2003 de când se întocmește acest clasament. Stejarii vor avea următorul meci în deplasare împotriva Poloniei (locul 34) pe 3 sau 4 februarie 2024 în Rugby Europe Championship, după care vor urma două meciuri acasă, cu Belgia (29) pe 10 februarie și cu Portugalia (13) pe 17 februarie.