Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Cupa Mondială 2023: Noua Zeelandă – prima echipă calificată în finală, după victoria netă, 44 – 6 în fața Argentinei în semifinală

noua_zeelanda_44_argentina_6.webp

Noua Zeelandă 44 Argentina 6
All Blacks s-au calificat pentru a cincea oară în finală în 10 ediții ale Cupei Mondiale
Sursa imaginii: 
AFP - MIGUEL MEDINA

Noua Zeelandă s-a calificat în finala Cupei Mondiale de rugby după victoria clară, 44 – 6 în fața Argentinei. All Blacks vor întâlni în finală învingătoarea din cealaltă semifinală, Africa de Sud – Anglia care se joacă sâmbătă pe Stade de France.

All Blacks se califică în finală pentru a cincea oară în 10 ediții ale Cupei Mondiale după o evoluție magistrală în care au marcat șapte eseuri fără să primească vreunul. Victoria nu este la un scor record pentru o semifinală, care aparține tot neo-zeelandezilor, 49 – 6 împotriva Țării Galilor în ediția inaugurală din 1987.

Aripa Will Jordan a marcat trei eseuri și a egalat recordul de eseuri marcate la o ediția a Cupei Mondiale – opt – care aparține regretatului său compatriot, Jonah Lomu, și sud-africanului Brian Habana. De remarcat că o dată în plus cei trei frați Barrett – Beauden (fundaș), Jordie (centru) și Scott (linia a II-a) au jucat din nou împreună cu succes și au toate șansele să reapară împreună în finală.

Pentru Argentina este a treia semifinală pierdută, din opt în opt ani, după cele din 2007 și 2015. Los Pumas au fost depășiți la toate capitolele și după pauză, când scorul era doar 6 – 15, s-au prăbușit fizic în fața unei echipe care a arătat că după înfrângerea din meciul de debut cu Franța a învățat lecția și este gata să devină prima echipă care câștigă Cupa Mondială de patru ori.

În calea All Blacks stau fie Africa de Sud, altă triplă câștigătoare a Cupei Mondiale, fie Anglia, singura câștigătoare din emisfera sudică a titlului mondial în 2003. Cele două joacă sâmbătă de la 22:00 (ora României) pe Stade de France.