Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Cupa Mondială 2023: Africa de Sud învinge Anglia in extremis, 16 – 15, și va juca în finală cu Noua Zeelandă

semifinale_rwc_2023.jpg

Semifinalele Cupei Mondiale de rugby 2023
Africa de Sud și Noua Zeelandă vor disputa finala Cupei Mondiale la rugby 2023
Sursa imaginii: 
Twitter Springboks/All Blacks

Africa de Sud a învins Anglia cu 16 – 15 în a doua semifinală a Cupei Mondiale la rugby, printr-o penalitate cu două minute înainte de fluierul final. Springboks vor întâlni Noua Zeelandă în finala RWC 2023 sâmbătă 28 octombrie.

A doua semifinală a Cupei Mondiale a fost total diferită de prima în care All Blacks au făcut o demonstrație de clasă în fața Los Pumas, 44 – 6. Plecați ca favoriți din start, Springboks au fost dominați timp de 60 de minute și numai schimbările extrem de inspirate făcute de antrenorii Rassie Erasmus – Jacques Nienaber i-au salvat pe campionii mondiali en-titre de la o înfrângere care se profila până cu două minute înainte de final.

Anglia a jucat tactic inteligent, înaintarea lor anihilând practic toate acțiunile masivului pachet de înaintași al Springboks. Dar principala lacună a fost jocul mijlocașului la deschidere Manie Libbok, al cărui șuturi de urmărire în terenul englez au fost prinse cu ușurință în aer de uriașul (1,96m) fundaș Freddie Steward, în timp ce omologul lui Libbok, căpitanul Angliei, Owen Farrell, a controlat jocul perfect cu loviturile sale de picior, transformând patru penalități și marcând din drop-goal, ridicând scorul la 15 – 6 în minutul 53.

Intervenția cuplului de antrenori sud-africani s-a dovedit decisivă: Libbok a fost înlocuit încă înainte de pauză de Handre Pollard care practic a schimbat fața meciului. Erasmus și Nienaber nu au ezitat să-l schimbe nici pe linia a II-a Eben Etzebeth, considerat cel mai bun înaintaș al lumii, dominat însă de adversarul său direct, Maro Itoje. Înlocuitorul său, R.G, Snyman, a marcat singurul eseu al meciului, iar perechea de pilieri Ox Nche – Vincent Koch, au schimbat raportul de forțe în grămada ordonată.

De altfel, Pollard, care a transformat eseul lui Snyman în minutul 70, a transformat o penalitate de la 49 de metri în minutul 78, tocmai după o grămadă ordonată prăbușită de englezi, cu contribuția decisivă a lui Nche. Scor final Africa de Sud 16 Anglia 15, dar englezii ar fi putut la fel de bine să fie învingători.

Acum Africa de Sud va juca în a patra finală în care va întâlni Noua Zeelandă, repetarea finalei din 1995 câștigată de Springboks pe teren propriu la prima lor participare la RWC după abolirea regimului de apartheid. Finala va avea loc pe Stade de France, sâmbătă 28 octombrie de la 22:00 (ora României).

Cu o zi înainte, vineri 27 octombrie, de la aceeași oră și pe același stadion va avea loc finala pentru locurile 3 – 4 între Anglia și Argentina.