Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cupa Mondială de Rugby 2027 a fost extinsă de la 20 la 24 de echipe. Din 2026 se va desfășura și o competiție mondială bianuală cu 24 de echipe împărțite în două divizii valorice

cupa_mondiala_de_rugby.webp

Cupa Mondială de rugby
Doar două echipe, Țara Galilor și Anglia, au asigurată calificarea în sferturile de finală înaintea ultimei runde
Sursa imaginii: 
RWC 2023

Cupa Mondială de Rugby masculin 2027 din Australia va include 24 de echipe după ce Consiliul World Rugby a aprobat o schimbare istorică a formatului, ferestrei și calendarului competiției. Din 2026 va avea loc și o competiție bianuală cu participarea a 24 de echipe împărțite în două grupe valorice. 

“Reflectând misiunea World Rugby de a crește competitivitatea globală, acoperirea, impactul și valoarea rugby-ului internațional, cea de-a 11-a ediție a evenimentului de vârf masculin va vedea echipele de top din lume concurând pentru dreptul de a ridica Cupa Webb Ellis timp de șase săptămâni, de la 1 octombrie până la 13 noiembrie 2027.” Se spune în comunicatul World Rugby.

Noul format va include șase grupe de patru echipe, cu o rundă de 16 adăugată înainte de sferturile de finală. Acest lucru va permite ca fereastra turneului să fie redusă de la șapte la șase săptămâni, promovând în același timp un ritm care creează impuls în faza grupului și respectă același număr minim de zile de odihnă între meciuri ca la Franța 2023.

Runda de 16 va fi introdusă, cu primele două echipe din fiecare grupă care se califică automat împreună cu cele mai bune patru echipe pe locul trei. Decizia oferă certitudine tuturor părților interesate și menține poziția Cupei Mondiale de Rugby ca bijuterie în coroana calendarului internațional, mai spune World Rugby.

Detaliile despre procesul de calificare pentru Cupa Mondială de Rugby 2027 vor fi stabilite în urma unei analizei complete a Cupei Mondiale 2023 și a consultării cu federațiile naționale și regiunile.

 „Dacă vrem să devenim un sport cu adevărat global, trebuie să creăm o relevanță, oportunități și competitivitate mai mari pentru a atrage noi fani și a spori valoarea.” a declarat președintele World Rugby, Bill Beaumont.

„Decizia de a extinde Cupa Mondială de Rugby 2027 la 24 de echipe este logică și este un lucru corect de făcut. Susținuți de un nou calendar global care mărește certitudinea și oportunitățile, ne concentrăm pe ridicarea standardelor, reducerea decalajelor și crearea unui spectacol pe care fanii cer să-l vadă. Cu dragostea pentru sport și evenimentele majore, Australia este locul perfect pentru a face exact asta.” a adăugat el.

În paralel cu lărgirea formatului Cupei Mondiale, World Rugby a anunțat o reformă istorică a calendarului competițional pentru rugby-ul masculin.

• Lansarea unei noi competiții internaționale bianuale din 2026, care cuprinde o divizie superioară de 12 echipe (Federațiile din Six Nations, federațiile SANZAAR și alte două federații care urmează să fie selectate printr-un proces condus de SANZAAR) și o divizie a doua organizată de World Rugby din 12 echipe cu promovare și retrogradare începând din 2030. Jucat în ferestrele internaționale din iulie și noiembrie, va oferi oportunități cruciale (și siguranța meciurilor) pentru federațiile e aflate în afara competițiilor anuale existente și, la rândul său, va oferi oportunități pentru federațiile și asociațiile regionale până la a doua divizie.

• Lansarea unei noi competiții anuale extinse de Cupa Națiunilor din Pacific în 2024, cu Canada, Fiji, Japonia, Samoa, Tonga și SUA, cu meciuri pe teren propriu, iar Japonia și SUA alternând ca gazde finale, garantând un minim de trei meciuri suplimentare pe an în plus față de noi competiții internaționale și meciuri încrucișate.

• Calendarul global pentru bărbați oferă o claritate suplimentară pentru ligile de elită și competițiile transfrontaliere de cluburi, susținând oportunitățile de investiții de creștere a valorii pentru toți.

Această reformă radicală avantajează echipa României care a căzut pe locul 20 în clasamentul World Rugby și era în pericol, în formula cu 20 de echipe să nu se califice pentru RWC 2027. Totodată, Stejarii vor avea posibilitatea să participe la competiția mondială bianuală cu 24 de echipe.