
Sport
Rugby Cupa Mondială 2023: Africa de Sud și Noua Zeelandă își dispută finala pentru un al patrulea titlu
africa_de_sud_noua_zeelanda_finala.jpg

Antrenorii celor două echipe au anunțat loturile cu cuplul sud-african Rassie Erasmus – Jacques Nienaber mergând pe varianta ultra-riscantă cu șapte înaintași și un singur jucător de pe liniile dinapoi pe banca de rezerve, anunțându-și intenția de a-și axa jocul pe înaintare ceea ce nu e surprinzător.
Springboks vor folosi perechea de mijlocași Faf De Klerk – Handre Pollard, care a înclinat balanța în semifinala câștigată in extremis, 16 – 15 împotriva Angliei. De Klerk este însă singurul mijlocaș la grămadă în lotul de 23 și în caz de accidentare în timpul meciului Springboks vor primi o gravă lovitură, singurul capabil să-l înlocuiască în acest post specializat fiind, oarecum, aripa Cheslin Kolbe.
All Blacks vor folosi tradiționala împărțire 5 – 3 înaintași – linii dinapoi pe banca de rezerve. Patru dintre jucătorii lor – talonerul Codie Taylor, cei doi jucători din linia a II-a Samuel Whitelock și Brodie Retallick ca și mijlocașul la grămadă Aaron Smith vor disputa ultimul lor meci pentru All Blacks, cu Whitelock devenind primul jucător care apare în trei finale ale RWC după cele din 2011 și 2015. Fundașul Beauden Barrett, care va apărea alături de frații săi, Scott – linia a II-a și Jordie – centru, ar putea și el să joace ultimul său meci pentru All Blacks, dat fiind că pleacă să joace în campionatul Japoniei devenind astfel indisponibil pentru selecție.
Finala de sâmbătă va decide nu doar titlul mondial ci și echipa cu cele mai multe victorii la RWC. Springboks au trei titluri: 1995, 2007, 2019, în timp ce All Blacks au la activ trei victorii la Cupa Mondială, în 1987, 2011 și 2015.
Cele două echipe s-au întâlnit în finala din 1995 pe Ellis Park la Johannesburg, într-un meci memorabil, câștigat de Springboks în prelungiri, cu 15 – 12, printr-un drop-goal al mijlocașului lor la deschidere, Joel Stransky.
Africa de Sud și Noua Zeelandă s-a întâlnit de 105 ori în 102 ani, cu All Blacks deținând avantajul la victorii, 62 – 39 și patru meciuri egale. În cel mai recent meci, de pregătire, disputat pe 27 august pe Stadionul Twickenham din Londra Springboks au obținut o victorie record, 35 – 7. Dar nimeni nu se așteaptă la un astfel de scor dezechilibrat în partida care începe sâmbătă pe Stade France la 22:00 ora României.

Vineri seara se întâlnesc în finala pentru locurile 3 – 4 (un meci considerat de unii comentatori drept complet inutil) Anglia și Argentina. Este a doua oară când Anglia joacă finala mică (a pierdut cu Franța în 1995), în timp ce Los Pumas apar pentru a treia oară în acest stadiu al RWC (victorie împotriva Franței în 2007, înfrângere în fața Africii de Sud în 2015).
Talonerul de origine română Theo Dan va începe meciul ca titular, după ce a fost rezervă nefolosită în precedentele trei meciuri, în timp ce aripa Henry Arundell, care a marcat cinci eseuri în meciul cu Chile, are ocazia să egaleze sau să depășească recordul englez de eseuri marcate la RWC, șase, care aparține lui Chris Ashton din 2011.
Mijlocașul la grămadă Ben Youngs și pilierul Dan Cole vor juca ultimul lor meci înainte de retragere pentru Anglia, ca și mijlocașul la deschidere Nicolas Sanchez pentru Los Pumas. Interesant este faptul că în cele două echipe evoluează 12 jucători (nouă pentru Anglia și trei pentru Argentina) de la echipele Saracens (șapte) și Leicester Tigers (cinci) care se vor întâlni sâmbătă 3 noiembrie în Gallagher Premiership (prima ligă a Angliei).
Meciul Anglia – Argentina se joacă vineri de la 22:00 pe Stade de France (capacitate: 80.023 locuri)