Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Cupa Mondială 2023: Africa de Sud câștigă finala cu Noua Zeelandă, 12 - 11

all_blacks_springboks.jpg

All Blacks Springboks
All Blacks și Springboks s-au angajat într-o luptă titanică
Sursa imaginii: 
Daniel Nechita

Africa de Sud a câștigat Cupa Mondială de rugby 2023 învingând în finală Noua Zeelandă cu scorul de 12 - 11. Este al patrulea titlu mondial a Springboks.

A fost o victorie a angajamentului fizic total, Africa de Sud utilizându-și cu efect forța pachetului de înaintași și apărându-se cu o ferocitate rar întâlnită. 

Meciul a fost influențat de cartonașul galben primit de flankerul All Blacks, Shannon Frizzell, și apoi cel roșu de căpitanul neo-zeelandez, Sam Cane, primul într-o finală RWC, care au oferit Springboks posibilitatea să conducă la pauză cu 12 - 6, prin patru penalități transformate de mijlocașul la deschidere Handre Pollard, față de două ale omologului său, Richie Mounga.

După pauză, All Blacks au revenit în atac, au profitat de un cartonaș galben al căpitanului și flankerului Springbok, Siya Kolisi, și au marcat un eseu prin fundașul Beuaden Barrett, dar Mounga a ratat transformarea, scorul ajungând All Blacks 11 Springboks 12. 

Ultimeșe 20 de minute au fost încleștare titanică între atacul All Blacks și apărarea Springboks, dar scorul nu a mai putut fi schimbat, deși aripa Cheslin Kolbe a primit un cartonaș galben în minutul 72, iar centrul Jordie Barrett a ratat o penalitate: Noua Zeelandă 11 Africa de Sud 12, a patra victorie a Springboks după 1995, 2007 și 2019.