Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Cupa Mondială 2023: Africa de Sud - victoria inteligenței tactice și a angajamentului fizic total

africa_de_sud_campioni_mondiali_2023.jpg

Africa de Sud câștigă Cupa Mondială 2023
După patru ani, Springboks ridică din nou Cupa William Webb Ellis
Sursa imaginii: 
AP Photo/Lewis Joly

Africa de Sud a câștigat pentru a patra oară Cupa Mondială la rugby, după victoria la limită, 12 – 11 în fața Noii Zeelande în finală. Nu a fost un meci spectaculos, dar triumful Springboks nu este întâmplător.

Calificați pentru a patra oară în finală în opt participări la Cupa Mondială, Springboks au obținut a patra victorie, a doua consecutiv după cea din 2019. În comparație, All Blacks au jucat a cincea finală din 10 participări, dar au numai trei victorii.

Un factor esențial care a contribuit la această victorie a fost inteligența tactică a cuplului de antrenori Rassie Erasmus (director de rugby) și a secundului său, antrenorul principal Jacques Nienaber. Ei au adus inovații, cum ar fi banca de rezerve cu șapte înaintași și un singur jucător pe liniile dinapoi și nu au ezitat să facă schimbări în componența lotului de la un meci la altul.

Springboks au jucat cartea fizicalității, cu o apărare ultra-agresivă, placaje prompte și șuturi de urmărire care au mutat constant jocul în terenul All Blacks. Nu este de mirare că flankerul Pieter Steph du Toit a fost declarat omul meciului cu 28 de placaje, dar toți cei 23 de jucători folosiți de cuplul Erasmus – Nienaber au fost extrem de implicați în defensivă, inclusiv cele două aripi de mic gabarit, Cheslin Kolbe și Kurt-Lee Arendse.

All Blacks au încercat, cu un succes limitat, să practice jocul lor în viteză cu interschimb între înaintași și linii dinapoi, care însă a rezultat într-un singur eseu, marcat de fundașul Beauden Barrett. Viteza de linie în apărare a Springboks a zădărnicit cele mai multe atacuri ale neozeelandezilor într-un meci care nu a răspuns dorințelor de spectacol ale fanilor, dar care s-a ridicat la o intensitate fizică și emoțională demnă de o finală a Cupei Mondiale.

Springboks au câștigat după trei victorii consecutive la un singur punct diferență: 29 – 28 cu Franța în sferturi de finală, 16 – 15 cu Anglia în semifinală și 12 – 11 cu Noua Zeelandă în finală și o înfrângere, 8 – 13 cu Irlanda în grupă. Dar diferența în victorie nu contează, ci victoria însăși, iar sud-africanii au arătat prin cele patru victorii din patru finale disputate că la acest stadiu al Cupei Mondiale știu întotdeauna cum să câștige, ceea ce neo-zeelandezii nu au arătat în pofida reputației lor.

În definitiv, întrebarea dacă Africa de Sud a meritat sau nu victoria este irelevantă. Springboks sunt campionii mondiali 2023, al patrulea titlu în 28 de ani și acesta este faptul ce va fi reținut de istorie.