Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Cupa Mondială 2023: Căpitanul Africii de Sud, Siya Kolisi, lider pe teren, sursă de inspirație în afara lui pentru o țară divizată

siya_kolisi_cu_cupa_william_webb_ellis.jpg

Siya Kolisi cu Cupa William Webb Ellis
Siya Kolisi este primul căpitan al Africii de Sud care își conduce echipa la două titluri mondiale
Sursa imaginii: 
AP Photo/Themba Hadebe

Siya Kolisi devine al doilea jucător de rugby din istorie care-și conduce echipa la victorie într-o Cupă Mondială. Căpitanul Africii de Sud a devenit un fenomen pe rețelele sociale și o sursă de inspirație pentru țara sa.

“Nu este doar despre jocul din teren, suntem fericiți că putem fi aici. Vreau să le mulțumesc sud-africanilor, copii dintr-o țară a lumii a treia care luptă în continuu, pentru oameni care au nevoie de speranță și care văd ce se poate realiza, pentru echipa noastră, atunci când lucrăm împreună orice este posibil” a declarat Siya Kolisi după victoria cu 12 – 11 în finala împotriva Noii Zeelande.

Kolisi, care joacă pe post de flanker în linia a III-a a înaintării, și-a condus echipa la victorie și la precedenta Cupă Mondială, egalând performanța lui Richie McCaw, care a fost căpitanul echipei Noii Zeelande campioană mondială în 2011 și 2015.

Căpitanul Springboks a devenit cel mai popular jucător pe rețelele sociale, cu aproape 150.000 de mențiuni, față de sub 89.000 pentru colegul său de echipă, Handre Pollard și căpitanul echipei Franței Antoine Dupont.

Dar Kolisi, care este primul căpitan de culoare al Springboks, a devenit un simbol al unei națiuni încă puternic divizate la mai puțin de 30 de ani după abolirea regimului de apartheid.

"Uitați-vă ce a făcut acest sport în 1995 (când Africa de Sud a câștigat pentru prima oară Cupa Mondială, n.r.), nu putem să trecem peste asta. Fără asta, eu nu aș fi aici. Au fost oameni înaintea mea care au luptat pentru ca cei care arată ca mine să aibă posibilitatea de a juca în această echipă. Ei nu au apucat să experimenteze asta. Am misiunea să mă asigur că dau tot ce pot tricoului pentru a inspira următoarea generație", a declarat Kolisi într-un interviu la ITV.

Un model pentru tinerii de culoare

În 1995 un singur jucător de culoare, regretatul Chester Williams, fost antrenor la Timișoara, făcea parte din lotul campionilor mondiali. În finala din 2023 șapte din cei 23 de jucători ai lotului erau de culoare.

Siya Kolisi în finala cu Noua Zeelandă
Siya Kolisi joacă pe post de flanker pe partea deschisă în echipa Africii de Sud
Sursa imaginii: 
AP Photo/Lewis Joly

Acum, jucătorii de culoare au devenit majoritari la nivelul copiilor și juniorilor și rugby-ul, un joc perceput în trecut ca fiind al asupritorilor albi – afrikaaneri – este tot mai popular și câștigă teren în fața fotbalului, sportul cel mai popular în rândul populației de culoare, dar cu rezultate submediocre pe plan internațional.

Povestea lui Siya Kolisi este și ea de natură să-i inspire pe tineri. El s-a născut în 1991 în bidonville-ul Zwide din Port Elizabeth, în Eastern Cape, la doar 16 luni după ce liderul mișcării anti-apartheid Nelson Mandela a fost eliberat din închisoare. Africa de Sud era în plin proces de tranziție pentru a ieși din epoca apartheidului, în care tricoul Springboks reprezenta segregarea rasială instituționalizată.

Siya a trăit într-o cruntă sărăcie și a fost lovit de tragedii succesive când și-a pierdut bunica la 10 ani și mama la 15 ani. Viața sa s-a schimbat când copilul de culoare, care alesese în mod atipic jocul albilor, a primit la vârsta de 12 ani o bursă la școala Grey din Port Elizabeth cu program de rugby. La acel moment, Siya, a cărui limbă maternă este Xhosa (ca a lui Mandela), nu vorbea un cuvânt în engleză.

Cu toate acestea, tânărul de culoare s-a impus, a fost selecționat în echipa U20 a Africii de Sud în 2011, apoi a debutat pentru Springboks în 2013 și apoi a cdevenit primul căpitan de culoare al echipei naționale.

Declin și revenire la vârf

Dar cariera sa nu a fost un marș victorios continuu. La Cupa Mondială în 2015 el nu a putut câștiga un loc de titular și a început să bea, un obicei deprins în copilăria sa nefericită. Căsătorit cu o femeie albă, Rachel, devenit tată a doi copii, Siya își petrecea mai mult timp prin baruri, decât antrenându-se.

Siya Kolisi și familia sa
Siya Kolisi și familia sa au fost ținta atacurilor rasiste
Sursa imaginii: 
Facebook Rachel Kolisi

Salvarea sa a venit în 2018, când nou numitul antrenor al Springboks, Rassie Erasmus, l-a numit căpitan și de atunci Siya a devenit practic un erou național, simbol al unei Africi de Sud care de fapt există doar ca năzuință.

Siya și soția sa au fost în continuare victimele atacurilor rasiste care vin dintr-o societate încă departe de a fi integrată, dar potențialul victoriei Springboks la Cupa Mondială din 2023 nu poate fi subestimat în rolul de exemplu, cu căpitanul său în frunte.

Acum, la vârsta de 32 de ani, cariera lui Kolisi va lua o nouă turnură: el va juca la Racing 92 Paris în Top 14 și nu este clar dacă va mai continua să joace pentru Springboks, în condițiile în care la viitoarea Cupă Mondială din 2027 va avea 36 de ani. Oricum ar fi, urmașul său în funcția de căpitan al Springboks va avea o misiune dificilă după cei cinci ani în care Kolisi a devenit practic imaginea unei țări cu 60 de milioane de locuitori.