Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lionel Messi, la un pas de a intra în istorie

lionel-messi-un-pas-intra-istorie.jpg

Lionel Messi (Foto: Reuters/Albert Gea)

Luni urmează să fie decernat de către FIFA "Balonul de aur", o recompensă care sub alte denumiri este atribuită de mai bine de 56 de ani celui mai bun fotbalist al anului, indiferent de naţionalitatea sau campionatul în care acesta evoluează. La această ediţie, trei sportivi au rămas în cursa finală: spaniolul Andrés Iniesta, argentinianul Lionel Messi şi portughezul Cristiano Ronaldo. Dacă obţine al patrulea "Balon de aur", Messi va intra în istorie, devenind primul jucător cu un astfel de palmares.

Întrebarea care se pune este dacă Lionel Messi va cuceri sau nu luni al patrulea titlu consecutiv. Atacantul argentinian de la FC Barcelona a primit "Balonul de aur" la ultimele trei ediţii, iar acum este din nou finalist şi ultrafavorit, alături de eternii săi rivali, Iniesta şi Ronaldo.

În cazul în care Messi obţine al patrulea "Balon de aur", Leo va intra în istorie, devenind primul jucător cu un astfel de palmares. Trei baloane de aur au mai fost cucerite în trecut de Johan Cruyff, Michel Platini şi Marco van Basten, doar francezul Platini obţinându-le însă consecutiv, ca Messi.

Cu toate că nu a câştigat nici un titlu suprem anul trecut, jucătorul de doar 1,69 metri a marcat 91 de goluri în 2012, un record. Portughezul Ronaldo şi el în cursă luni nici nu se poate compara cu cele "doar" 46 de goluri înscrise în campionatul spaniol în sezonul trecut. De altfel, lusitanul a declarat zilele trecute că dacă nu va primi acest balon de aur, "viaţa nu i se va opri, nu va fi foarte grav".

La fel de resemnat părea duminică şi al treilea pretendent, Andrés Iniesta. "Nu am nevoie să fiu neapărat premiat, ca să ştiu că mi-am făcut bine sau prost treaba de fotbalist", a declarat spaniolul.

Pentru "Balonul de aur", o listă iniţială de 23 de jucători a fost propusă în toamnă de experţii FIFA şi ai revistei France Football, cea la originea trofeului. Din această listă, 208 selecţioneri, tot atâţia căpitani şi încă 208 jurnalişti internaţionali, reprezentând ţările membre FIFA au stabilit un clasament, primii trei fiind deci în finala de luni.

 

"Balonul de aur", varianta feminină

 

În afară de mult-râvnitul "Balon de aur", FIFA va acorda luni la Zürich o serie de alte premii, printre care celei mai bune jucătoare de fotbal din lume, un fel de "Balon de aur" feminin, deci, se va premia antrenorul anului şi se va decerna premiul Puskas, pentru cel mai frumos gol al anului. În cursă pentru acest ultim trofeu, slovacul Miroslav Stoch, columbianul Radamel Falcao şi brazilianul Neymar.

"Balonul de aur" a fost creat în 1956 de revista franceză de specialitate France Football, la iniţiativa a patru ziarişti. Iniţial, trofeul era rezervat jucătorilor europeni. În 1995, regulile au fost schimbate, permiţând oricărui jucător care evoluează într-un campionat european să fie ales. Primul non-european a fost chiar la acea ediţie liberianul George Weah. În sfârşit, din 2007, deschiderea este totală, adică "Balonul de aur" recompensează cel mai bun jucător de fotbal din lume, indiferent de naţionalitatea sa şi clubul la care evoluează.

Trofeul în sine a avut două variante. Într-o primă etapă, două linii erau gravate pe fiecare hexagon al balonului. O a doua variantă, redesenată de France Football, după ce firma Adidas a vrut să-i intenteze un proces pentru plagiat, nu mai are cele două linii gravate.

Din 1956 şi până astăzi, 43 de jucători diferiţi au fost recompensaţi cu acest trofeu. Cei mai tineri laureaţi au fost Ronaldo şi Michael Owen la doar 21 de ani, iar cel mai vârstnic "Balon de aur" a fost Stanley Matthews, în vârstă de 41 de ani, care a fost şi primul laureat, în 1956.