Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


David Walsh îl învinge pe Lance “Goliat” Armstrong

armstrong600.jpg

Lance Armostrong ©Reuters.

Dizgrația lui Lance Armstrong este aproape totală. Ciclistul american, câștigător a șapte Tururi ale Franței consecutive între 1999 și 2005, a admis într-un interviu cu celebra animatoare de talk-show-uri Oprah Winfrey, că s-a dopat în mod sistematic și că a mințit cu privire la acest lucru pe parcursul ultimilor 15 ani.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Faptul că Armstrong se dopează nu se știe de ieri, de azi, ci chiar după vindecarea sa, unii ar zice miraculoasă, de cancer testicular, care i-a relansat cariera de ciclist.

Unul dintre primii care a spus acest lucru și care a repetat-o cu consecvență de atunci este jurnalistul irlandez David Walsh, care scrie la duminicalul londonez Sunday Times.

Consecvența și abnegația lui Walsh în demascarea fraudei l-au făcut pe Armstrong să-l numească “troll nenorocit”.

În anii în care Armstrong se bucura de adulația cvasi-generală, inclusiv a majorității jurnaliștilor, Walsh era unul dintre puținii care continuau să lupte împotriva acestei adevărate conspirații în jurul dopajului pe scară largă practicat de Armstrong și echipele din care a făcut parte, US Postal și Discovery Channel.

În 2003, Walsh a publicat împreună cu jurnalistul francez Pierre Ballester cartea L.A. Confidential, în care o cita pe maseuza Emma O’Reilly, care spunea că a transportat personal produse dopante pentru Armstrong și colegii de echipă.

David Walsh și Sunday Times s-au ales cu procese la Londra din partea lui Armstrong, care a profitat de legile draconice privind calomnia din Anglia și au trebuit să-i plătească daune de circa 500000 de dolari, plus costul avocaților de un milion de dolari. Astăzi, Sunday Times îi cere lui Armstrong să înapoieze acești bani.

Armstrong nu s-a sfiit să utilizeze cele mai josnice metode împotriva lui David Walsh, așa cum a făcut-o împotriva tuturor acelora pe care-i percepea ca fiindu-i ostili. La un moment dat a airmat că Walsh are duce o vendettă împotriva lui și a ciclismului în general deoarece fiul său a fost omorât într-un accident în timp ce mergea pe bicicletă.

Oprah Winfrey l-a întrebat pe Armstrong în interviu dacă nu-i datorează scuze lui Walsh. Armstrong a rămas pe gânduri câteva clipe și apoi a spus “I-aș cere scuze lui David”, cu jumătate de gură.

Astăzi David Walsh, un jurnalist sportiv de cea mai înaltă clasă, care între alții a intervievat-o și pe Nadia Comăneci, și-a văzut abnegația recompensată: lui Armstrong i s-au retras toate cele șapte titluri de câștigător al Turului Franței și a fost suspendată din orice activitate sportivă pe viață.

E greu de spus dacă David Walsh este autorul căderii lui Armstrong, dar este cert că jurnalismul de investigație, desfășurat în condiții foarte dificile pe parcursul a aproape 15 ani a reușit să destrame pânza de păianjen a conpirației dopajului și a tăcerii țesută cu iscusință de Armstrong și anturajul său.

Ciclismul este un sport pătat, dar poate că, și datorită unor jurnaliști curajoși ca David Walsh, multe dintre practicile de dopaj și corupție care au înflorit în ultimii 20 de ani sunt pe cale, dacă nu de dispariție, cel puțin de diminuare masivă.