Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Simona Halep, zâmbet ştrengăresc, lovitură de demon

simona_halep_zambet_de_fetita_lovitura_de_demon.jpg

Simona Halep, la Indian Wells (Foto: USA TODAY Sports via Reuters)

Are 22 de ani, zâmbet de fetiţă inocentă şi o lovitură fulgerătoare de rachetă. Jucătoarea de tenis Simona Halep este omul momentului în sportul românesc. Constănţeanca va deveni noul număr 5 în clasamentul WTA ce va fi publicat luni. Ea joacă vineri noapte în semifinalele turneului de la Indian Wells, din Statele Unite.

Într-o ţară în care sportul rege e fotbalul, Simona Halep reuşeşte de multe ori să ia faţa echipei Steaua, naţionalei României şi chiar rezultatelor din Liga Campionilor. Presa sportivă din ultimele săptămâni abundă în ştiri despre constănţeanca de 22 de ani, care a reuşit să facă ceea ce aproape nimeni nu mai credea că e posibil: să ajungă în elita tenisului feminin mondial. Odată intrată în top zece, Halep nu s-a oprit aici, ea a continuat să urce şi iat-o acum la doar câţiva paşi de vârful clasamentului WTA.

Ce şanse ar avea românca să devină chiar lidera ierarhiei mondiale? Privind clasamentul, am putea spune că are şanse mici, pentru că diferenţa dintre americanca Serena Williams, instalată confortabil pe prima poziţie şi următoarea clasată e de şase mii de puncte, adică enorm.

Dar nu imposibil... Fostul tenisman, Ilie Năstase a sfătuit-o pe Simona Halep să nu mai spună că nu poate câştiga împotriva lui Williams, ci să declare că dimpotrivă, aceasta este singura din clasamentul WTA pe care vrea s-o învingă.

Părere susţinută şi de preşedintele Federaţiei Române de Tenis. George Cosac se arată convins că Halep o va învinge şi pe sportiva americană în următoarele 10-12 luni. Cosac mai declară că jucătoarea în vârstă de 22 de ani este în momentul de faţă cel mai reprezentativ sportiv al României.

Optimist e şi fostul tenisman, Ion Ţiriac, care afirmă că probabil Simona Halep este pregătită să câştige un turneu de Grand Slam.

Obiectiv pe care şi l-a propus de altfel şi jucătoarea de la malul mării. Ea spunea recent pentru site-ul oficial al WTA că pentru ea e mai important să câştige un turneu de mare slam, decât locul din clasament.

Halep a început deja să inspire teamă şi respect adversarelor sale. Jucătoarea poloneză Agnieszka Radwanska, locul 3 WTA, cu care se va duela de altfel vineri noapte în semifinalele Indian Wells, declară că românca are un sezon incredibil şi că în precedenta lor întâlnire nu a avut nici o soluţie să contracareze jocul lui Halep.

Cele două s-au întâlnit de cinci ori în circuitul WTA, scorul general fiind 3-2 în favoarea jucătoarei poloneze. Constănţeanca s-a impus însă în ultimele două meciuri, la Roma în 2013 şi la Doha în acest an.

Simona Halep va ocupa aşadar începând de luni, locul 5 WTA, ce reprezintă cea mai bună clasare din istorie a unei jucătoare din România.