Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parteneriat între o echipă de vârf din rugby-ul englez și Timișoara

Conducerea clubului Saracens din Londra este încântată de parteneriatul cu campioana en titre a României la rugby, RCM Timișoara, inițiat luna trecută în capitala Banatului.

Directorul executiv al Saracens, Edward Griffiths, mi-a vorbit despre acest parteneriat, într-o conversație purtată în sala presei la Allianz Park, stadionul unde echipa joacă meciurile pe teren propriu.

“Nu este o putere colonială care preia un mic club într-o țară îndepărtată, este un parteneriat egal între unul din cluburile de frunte ale Angliei și unul dintre cluburile de frunte ale ale României. Noi putem oferi ceva acestui parteneriat, dar și RCM Timișoara Saracens poate oferi ceva și suntem încrezători că pe mai multe planuri, antrenorat, joc, programe comunitare, ne putem ajuta reciproc, ca să devenim amândoi mai puternici”, spune Edward Griffiths, cel care, în 1995, la vârsta de numai 32 de ani, a fost directorul executiv al Cupei Mondiale de Rugby în Africa de Sud.

Cu acel prilej, el l-a cunoscut pe unul dintre jucătorii echipei Springboks ce avea să câștige titlul de campioană mondială, aripa Chester Williams, cel ce avea să ducă ca antrenor pe RCM Timișoara la câștigarea a două titluri consecutive, în 2012 și 2013, în Super Liga CEC Bank, campionatul României.

O legătură utilă, după cum spune Alex Bate, directorul rețelei globale Saracens, din care RCM Timișoara este cel mai recent membru, dar e mult mai mult decât atât.

“În cadrul rețelei globale ne-am uitat la țările care au un potențial de dezvoltare a rugby-ului. România are o istorie îndelungată de producere de jucători care evoluează pretutindeni în lume și noi am considerat că, pe fondul creșterii globale din rugby în următorii 10 ani, România este locul potrivit de dezvoltare a rugby-ului”, afirmă Alex Bate.

“Îi privim  pe RCM Timișoara ca pe cel mai de succes club din România și este important că oamenii care conduc clubul au intenția să investească în el, sunt energici și au ambiția să transforme acest club în ceva mai mare. Ne-am întâlnit  cu proprietarul clubului, Dan Dinu, și cu vice-președintele Dușan Filipaș, și am fost impresionați de energia și viziunea lor pentru viitorul clubului”, adaugă el.

Tineri jucători aduși la Londra

Din rețeaua globală Saracens fac parte șapte echipe de pe toate continentele: Abu Dhabi Saracens, Sao Paulo Saracens, Impala Saracens Nairobi, KL Saracens din Malaezia, RCM Timișoara Saracens, Moscova Saracens, and Toa Saracens din Tonga.

Deși parteneriatul nu a fost încă parafat oficial el funcționează deja și se va concretiza foarte curând.

“Oferim posibilitatea celui mai talentat tânăr jucător al lor să vină la academia noastră în iulie și august, el se va antrena cu echipa noastră, având șansa obținerii unui contract permanent cu academia de seniori”, spune Alex Bate.

Recentele modificări ale formatului competițiilor europene de club oferă șansa pentru RCM Timișoara Saracens de a participa la nivel european, este de părere Edward Griffiths.

“Echipele din România vor avea ocazia să joace în competiția de nivel trei și să se califice în competitșia de nivel doi. Noile competiții oferă posibilitatea confruntării tăriei echipelor – în competiția de nivel 1, Cupa Campionilor, dar și oportunități pentru ceilalți”, spune directorul executiv al Saracens.

“E interesant că atunci când am fost în România s-a ridicat problema costurilor. Chestiunea practică a costurilor de transport pentru participarea la aceste competiții este ceva ce ar trebui acoperit în aceste țări mai sărace ale rugby-ului. Iar acest tip de relație dintre un club din Anglia și un club din România este ceva util. Aceste experiențe practice, reale ne pot fi transferate pentru ca noi să le preluăm și să le discutăm la un nivel superior. Eu cred că că această relație dintre un club din Anglia și un club din România este promițătoare și ne așteptăm la un parteneriat de succes cu Timișoara”, încheie Edward Griffiths.

 La rândul său, Dan Dinu s-a declarat încântat de acest parteneriat, și nu doar din punctul de vedere al RCM Timișoara.

 “Cred că această afiliere este un lucru de succes al sportului românesc. Vom vorbi în câțiva ani, despre o nouă eră a rugbyului mondial, la care, noi, Timișoara, luăm parte. Sper să fie un pas uriaș al sportului românesc. Faptul că am avut plăcerea să cunosc oameni ca Edward și Alex, a fost o încununare a eforturilor noastre, atât materiale cît și "spirituale".  Rugby-ul va rămâne un sport al sufletului …”, a declarat Dan Dinu.

Saracens este virtuală câștigătoare a Aviva Premiership, având un număr record de puncte – 85, 19 victorii și doar două înfrângeri – cu o rundă înaintea încheierii sezonului regulat.

Pe 17 sau 18 mai Saracens vor juca pe teren propriu semifinala play-off cu a patra clasată în Aviva Premiership, pe 24 mai vor disputa la Cardiff finala Cupei Heineken împotriva campioanei en titre a Europei și câștigătoare a TOP14 din Franța, RC Toulon, iar în caz de victorie în semifinala play-off, va juca în finala campionatului Angliei pe 31 mai, pe stadionul Twickenham din Londra.

În luna iunie, mai mulți jucători de la Saracens vor participa la turneul echipei Angliei în Noua Zeelandă unde vor avea loc trei meciuri test cu All Blacks, pe 7, 14 și 21 iunie.