Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Daily Telegraph: Franţa, implicată în scandalul de corupţie FIFA-Qatar

Preşedintele UEFA, fostul mare fotbalist francez Michel Platini, a fost acuzat de implicare în scandalul de corupţie privind atribuirea de către FIFA Qatarului a organizării Cupei Mondiale la fotbal din 2022, potrivit cotidianului londonez Daily Telegraph.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Dezvăluirea apare la numai două zile după ce alt cotidian londonez dezvăluise informații potrivit cărora un fost demnitar FIFA din Qatar ar fi plătit mită milioane de dolari pentru voturi în favoarea organizării Cupei Mondiale în țara sa.

Platini a dezvăluit că a votat, în calitate de membru al Comitetului Executiv al FIFA format din 24 de membri, în favoarea Qatarului și a insistat pentru mutarea Cupei Mondiale din 2022 iarna, deoarece vara sunt acolo temperaturi de 50 de grade Celsius.

Votul în Comitetul Executiv este secret, iar Daily Telegraph susține că are dovezi cu privire la o discuție privată între Platini și fostul vicepreședinte FIFA, Mohammed Bin Hammam, eliminat din fotbal în 2011 pentru încercare de mituire cu prilejul alegerii președintelui FIFA.

Duminicalul Sunday Times dezvăluise acum două zile că a intrat în posesia a milioane de email-uri care dovedeau că Bin Hammam a plătit unor persoane din Africa, Oceania și Caraibe milioane de dolari pentru influențarea votului din Comitetul Executiv care a avut loc în decembrie 2010.

Documentele văzute de Telegraph ar implica pentru prima oară o țară europeană, Franța, în acest scandal. Şi e vorba de Franța, nu doar de Platini ca președinte UEFA, pentru că, scrie Telegraph, în noiembrie 2010, cu o lună înaintea votului, acesta ar fi discutat cu Bin Hammam, cu puțin înainte de a se întâlni cu Nicolas Sarkozy, la acea vreme președinte al Franței.

Platini a spus într-un interviu că a fost la un dineu cu președintele Sarkozy și cu premierul Qatarului, dar că nu i s-ar fi cerut să voteze în favoarea emiratului.

Fiul lui Platini, Laurent, este director executiv al companiei sportive Burrda, din Qatar, dar președintele UEFA a dezmințit orice legătură cu votul său.

La ora actuală, avocatul Michael Garcia investighează pentru FIFA acuzațiile de corupție la atribuirea nu doar a Cupei Mondiale din 2022 Qatarului, ci și celei din 2018 Rusiei și urmează a se întâlni zilele acestea cu oficialitățile din emirat, concluziile sale urmând a fi date publicității săptămâna viitoare.

 

Australia şi SUA, la cotitură

 

Între timp, federațiile de fotbal din Australia și Statele Unite, care au fost concurente ale Qatarului pentru organizarea Cupei Mondiale din 2022 au anunțat că ar putea reînainta candidaturile lor, în cazul confirmării corupției în 2010 la votul de atribuire.

În Marea Britanie au apărut chiar sugestii de reînaintare de către Federaţia Engleză de Fotbal a candidaturii pentru Cupa Mondială 2018, atribuită Rusiei, în caz că se dovedește că și această atribuire a fost afectată de corupție.

Votul din decembrie 2010 de atribuire a Cupei Mondiale din 2022 Qatarului a stârnit uimire în multe părți ale lumii, dat fiind că emiratul nu avea nici bază sportivă și nici tradiție fotbalistică, în plus față de temperaturile foarte ridicate din perioada de vară, tradițională pentru organizarea Cupei Mondiale.

Emiratul are însă resurse pentru construirea bazei materiale și consideră organizarea Cupei Mondiale ca pe un mod de a-şi spori prestigiul.

 
Londra, Petru Clej, despre scandalul de corupţie FIFA-Qatar