Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


IRB Nations Cup – pregătire pentru Cupa Mondială de Rugby

20140611_1405421.jpg

IRB Nations Cup – pregătire pentru Cupa Mondială de Rugby

Patru echipe - România, Rusia, Uruguay și Irlanda-tineret (Emerging Ireland) - participă la IRB Nations Cup, turneu de rugby care începe vineri la București și a ajuns la a șaptea ediție. 

Căpitanii celor patru echipe – Mihai Macovei (România), Alexander Voitov (Rusia), Nicolas Klappenbach (Uruguay) și Dominic Ryan (Irlanda) – au spus fiecare, în cadrul unei conferință de presă, că turneul reprezintă un bun test pentru Cupa Mondială de anul viitor din Anglia.

Mihai Macovei a explicat că cei 14 titulari care lipsesc din echipa României – Stejarii - sunt fie accidentați, fie se află în concediu după sezonul dificil din Franța recent încheiat, acolo unde joacă mai mulți dintre ei. 

Căpitanul Stejarilor a spus, răspunzând unei întrebări a RFI, că această echipă poate fi considerată una “Emerging Romania”, comparată cu Emerging Ireland.

La meciurile test din toamnă se vor reuni toți jucătorii valizi și atunci va fi aleasă cea mai bună echipă, a mai spus Mihai Macovei.

România este deja calificată pentru Cupa Mondială din 2015 și a câștigat IRB Nations Cup la ultimele două ediții – 2012 și 2013. 

Dominic Ryan a spus că acest turneu este echilibrat deoarece în ultimii ani s-a redus diferența dintre Irlanda (clasată pe locul 6 în clasamentul IRB – forul mondial al jocului cu balonul oval)  și celelalte trei țări, România (locul 17), Rusia (19) și Uruguay (20).

În plus, din punctul de vedere al tinerilor jucători irlandezi, acest turneu este un bun prilej de afirmare, în competiția cu cei din prima echipă, aflată în turneu în Argentina, pentru un loc în lotul pentru Cupa Mondială de anul viitor.

Căpitanul irlandez a dat exemplu participarea anul trecut la un turneu similar, Tbilisi Cup în Georgia, de unde cinci jucători tineri au promovat anul acesta în prima echipă.

Pentru căpitanii echipelor Rusiei și Uruguay acest turneu este vital ca pregătire întrucât ambele sunt în continuare implicate în recalificările pentru Cupa Mondială.

Uruguay va juca cu echipa Hong Kong, iar Rusia cu a doua clasată în apropiatul turneu de calificare al zonei Africa (la care participă Namibia, Kenia, Zimbabwe și Madagascar), învingătoarele din cele două meciuri urmând a disputa o dublă manșă care va decide ultimul loc calificativ – al 20-lea – pentru Cupa Mondială.

Cum atât Uruguay cât și Rusia sunt favorite pe hârtie e posibil ca meciul între ele de la București să fie o repetiție pentru dubla manșă din toamnă.

RB Nations Cup începe vineri 13 iunie cu meciurile Rusia – Emerging Ireland (ora 16) și România – Uruguay (ora 19).

Miercuri 18 iunie se joacă Emerging Ireland – Uruguay (ora 16) și România – Rusia (ora 19).

Ultima etapă are loc duminică 22 iunie cu meciurile Rusia – Uruguay (ora 16) și România – Emerging Ireland (ora 19).

Toate meciurile se desfășoară pe stadionul Arcul de Triumf din București.