Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Platini nu-l mai susține pe Blatter pentru un nou mandat de președinte FIFA

blatter.jpg

Sepp Blatter

Președintele UEFA, Michel Platini, a declarat că nu îl mai susține pe Sepp Blatter pentru un nou mandat de președinte al FIFA – al cincilea -  pentru care acesta intenționează să candideze anul viitor.

Declarațiile lui Platini survin după congresul FIFA desfășurat în Brazilia, înaintea începerii Cupei Mondiale la fotbal, pe fondul unor acuzații de corupție legate de atribuirea organizării Cupei Mondiale din 2022 emiratului Qatar.

“L-am susținut pe Blatter în 1998, nu-l mai susțin în 2014”, a afirmat Platini într-un interviu acordat cotidianului sportiv „L’Equipe”, “consider că FIFA are nevoie de un suflu nou”.

Președintele federației europene de fotbal  a spus că l-a susținut pentru al patrulea mandat consecutiv în 2011, atunci când Blatter a declarat că acesta va fi și ultimul său mandat de președinte al forului mondial al fotbalului.

Platini este actualmente unul dintre cei 24 de membri ai biroului executiv FIFA care a decis, între altele, atribuirea organizării Cupei Mondiale din 2022 Qatarului, decizie criticată din cauza faptului că vara, anotimpul tradițional de organizare a Cupei Mondiale temperaturile ating 50 de grade Celsius.

Ziarul londonez „Sunday Times” a dezvăluit recent informații divulgate din sute de milioane de e-mail-uri din care rezulta că fostul vicepreședinte al FIFA, Mohammed Bin Hammam (din Qatar), eliminat pe viață din fotbal pentru tentativă de mituire în 2011 în tentativa sa de a fi ales președinte FIFA, ar fi plătit milioane de dolari unor reprezentanți din Africa, Asia, Caraibe şi Oceania pentru influenţarea votului de atribuire care a avut loc în decembrie 2010.

Recent, Blatter a declarat că aceste acuzaţii au un caracter rasist, ceea ce a indignat unele federații de fotbal, mai ales din Europa.

Platini a spus că nu a decis dacă se va prezenta în calitate de contracandidat al lui Blatter în 2015, dar că va anunța hotărârea sa pe data de 28 august.

În vârstă de 58 de ani, Platini deține președinția UEFA din 2007, după ce în 1998 fusese președintele comitetului de organizare a Cupei Mondiale din Franța, câștigată de țara gazdă.

În calitate de jucător el câștigat cu echipa Franței campionatul Europei în 1984, a fost semi-finalist al Cupei Mondiale în 1982 și 1986 și a câștigat cu Juventus Cupa Campionilor Europeni în 1985.