Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


A murit tiki-taka? Radu Paraschivescu: Sistemul de joc al Spaniei va suferi modificări importante

a_murit_tiki_taka_radu_paraschivescu_sistemul_joc_spaniei_suferi_modificari_importante.jpg

Spania, eliminată de la CM din Brazilia (Foto: Reuters/Jorge Silva)

Echipa de fotbal a Spaniei a atins faza finală a unui ciclu. Iată ce spune la RFI publicistul Radu Paraschivescu. Naţionala iberică a fost eliminată de la Cupa Mondială din Brazilia, după eşecurile cu Olanda şi Chile.

Radu Paraschivescu pune eşecul Spaniei, campioană mondială şi europeană, pe seama uzurii: "Pentru fiecare eşec există nişte explicaţii, depinde ce cheie preferăm. Unii preferă cheia disfuncţionalităţii care ar exista între jucătorii Realului şi jucătorii Barcelonei (...). Explicaţia mai adâncă, cred eu că este cea care ţine de sistemele de joc şi de ciclurile de performanţă. Nici o echipă din lume nu poate să scape de uzură. Uzura atinge inevitabil cred că şi un compozitor, cred că şi un actor şi un strungar, darămite un jucător de fotbal. Există uzură psihică, uzură fizică, există un fel de demotivare produsă de faptul că nu prea mai ai ce să câştigi. Spania cred că şi-a atins faza finală a ciclului şi trebuie să privim lucrurile relaxaţi".

 

Moştenirea Spaniei

 

Ce moştenire fotbalistică lasă echipa Spaniei? "Spania lasă o moştenire pe care a lăsat-o şi cu alte ocazii, dar n-a lăsat-o de pe poziţia reginei, a lăsat-o de pe poziţia unui curtean oarecare. Lasă acest joc de pase mărunte, care a început de prin anii '60-'70. El a fost constatat acum, pentru că acum a adus rezultate (...). Lasă un sistem de joc, care a început ca toate sistemele, prin a entuziasma şi a sfârşit prin a agasa, aşa-numitul tiki-taka, o formulă semi-inspirată, zic eu, nu mi se pare cea mai fericită expresie, un maliţios ar putea spune că asta este un fel de na-ţi-o ţie, dă-mi-o mie. Lasă o garnitură bună, cu jucători talentaţi şi jucători care se vede că au crescut împreună într-un sistem de joc, într-un modul de joc, grefat pe şcoala de joc a Barcelonei, de unde au venit marii centrii nervoşi, marii creatori ai echipei", spune Radu Paraschivescu.

A murit tiki-taka? "E posibil să cunoască îmbunătăţiri sau schimbări dramatice. De murit de tot nu cred că a murit, pentru că spaniolii joacă de decenii întregi prin pase scurte, statura le recomandă tipul ăsta de joc, foarte rar au jocul atletic îndreptat spre un vârf. Deci nu cred că tiki-taka şi a pus mâinile pe piept şi a fost închisă în coşciug, cred că pur şi simplu va suferi nişte modificări importante", conchide publicistul.

Radu Paraschivescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre eliminarea Spaniei de la CM din Brazilia