Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turul ciclist al Franței începe cu trei etape disputate în Anglia

sam_2967.jpg

Stația de metrou Green Park

A 101-a ediție a celei mai prestigioase competiții a ciclismului mondial – Turul Franței, începe sâmbătă dimineață în orașul Leeds, din nord estul Angliei. De altfel, primele trei etape se vor desfășura pe teritoriul Angliei, a treia dintre ele încheiându-se la Londra, după care cursa va traversa Canalul Mânecii în Franța. 

Bulevardul Mall din centrul Londrei este locul în care se va încheia pe 7 iulie cea de-a treia etapă a Turului Franței.

Străjuit la un capăt de Arca Amiralității, care deschide accesul spre Trafalgar Square, și de Monumentul Reginei Victoria și Palatul Buckingham – reședința oficială a monarhilor britanici – la celălalt capăt, Mall a găzduit în 2007 prologul Turului Franței printr-o etapă contra-cronometru individual.

Pe Mall s-au terminat și cele două curse de ciclism fond (bărbați și femei) de la Jocurile Olimpice din 2012 și tot aici este în fiecare an linia de sosire pentru Maratonul Londrei.

Este a patra oară după 1974, 1994 și 2007 când Turul Franței poposește în Marea Britanie.  Jurnalistul BBC Alex Murray explică ce semnificație are această a patra vizite a Marii Bucle în insulele britanice.

Aceasta este o confirmare a progreselor înregistrate de ciclismul britanic după 2007 când Marea Britanie a găzduit ultima oară Turul Franței. Acela a fost momentul în care ciclismul britanic se contura ca o forță. De atunci ciclismul britanic a cunoscut o dezvoltare explozivă. Marea Buclă pleacă în 2014 din Anglia după două victorii consecutive britanice în Turul Franței ceea ce semnifică faptul că ciclismul britanic face realmente parte dintre supra-puterile ciclismului mondial.” spune Alex Murray. 

În 2013 Turul Franței a fost câștigat de Chris Froome, iar în 2012 de Bradley Wiggins, iar la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 Marea Britanie a câștigat la ciclism 12 medalii dintre care opt de aur, după ce la Beijing în 2008 bilanțul cicliștilor fusese de 14 medalii dintre care opt de aur.

Suspiciunea dopajului

O umbră persistă însă în lumea ciclismului: aceea a dopajului. În ultimii ani, scandalurile s-au succedat cu regularitate.

Ciclistului american Lance Armstrong i-au fost retrase cele șapte titluri consecutive de câștigător al Turului Franței între 1999 și 2005, ceea ce a făcut ca suspiciunea să devină generalizată în ceeea ce privește sportul cu pedale.

Alex Murray consideră că nici anul acesta nu sunt șanse ca Turul Franței să fie unul curat 100%, dar adaugă că dopajul riscă să ia o nouă formă.  

A apărut o dezbatere cu privire la utilizarea certificatelor de scutire pentru uz terapeutic, cum a primit de pildă Chris Froome pentru cortico-steroizi în timpul Turul Romandiei pe parcursul acestui an. Eu consider că această dezbatere cu privire la etica, nu neapărat a dopajului, dar cea cu privire la medicație și a locului ei în sport va afecta Turul. E un pas înainte de la dopajul direct, dar întrebarea este unde se trage linia de la care începe dopajul.” opinează Alex Murray. 

De altfel, zilele trecute, un fost coechipier al lui Chris Froome, sud-africanul Daryl Impey a fost descoperit  pozitiv la un test anti-dopaj pentru substanța Probecenid.

La startul Turului Franței se aliniază 22 de echipe cu câte nouă cicliști fiecare. Cursa are 21 de etape pe o lungime totală de 3664 de kilometri, cu două zile de repaos și se va încheia duminică 27 iulie pe Champs Elysees la Paris.

Corespondentul RFI la Londra Petru Clej