Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Succes fenomenal al Turului Franței la startul în Yorkshire

tour_de_france.jpg

Sursa foto : Reuters.

Un public numeros și entuziast a salutat prima etapă a Turului Franței desfășurată între Leeds și Harrogate, în comitatul Yorkshire din nord estul Angliei. Anul acesta, primele trei etape ale Marii Bucle au loc în Anglia, înainte de trecerea caravanei celei mai importante competiții a ciclismului mondial peste Canalul Mânecii, în Franța. La startul de la Leeds au fost prezenți circa 230.000 de spectatori – circa 1/3 din populația orașului, iar canalul ITV a citat organizatorii care au estimat la 750.000 numărul de spectatori prezenți pe marginea șoselei la trecerea plutonului.

În mod curent, la Turul Franței asistă anual pe parcursul celor trei săptămâni de cursă 12 milioane de spectatori și 3,5 miliarde de telespectatori, al treilea mare eveniment sportiv al omenirii după Jocurile Olimpice și Cupa Mondială la fotbal. Imaginile televizate au relevat lumii întregi peisaje inedite, chiar dacă nu așa de spectaculoase ca cele din Alpi sau Pirinei și spectatori ultra-entuziaști care i-au încurajat pe toți cei 198 de cicliști care au luat startul în cursă.

La un moment dat, șoseaua s-a îngustat așa de mult din cauza spectatorilor încât unii cicliști din coada plutonului au trebuit să descalece din cauză că viteza s-a redus până aproape de zero. Cursa în sine a fost una destul de spectaculoasă, încă din start francezul Benoit Jarrier a atacat, fiind urmat de compatriotul său Nicolas Edet și veteranul cursei (43 de ani în septembrie!!!, aflat la al 17-lea Tur al Franței consecutiv) , germanul Jens Voigt. La un moment dat germanul s-a scuturat de partenerii săi de evadare, ajungând să dețină un avans de peste cinci minute față de plutonul în care erau toți favoriții. Voigt a trecut în frunte două ascensiuni de categoria a treia și a preluat tricoul alb cu buline roșii al celui mai bun cățărător. Inevitabilul s-a produs însă și cu 60 de kilometri înainte de Harrogate plutonul l-a ajuns din urmă pe Voigt, etapa îndreptându-se către un inevitabil sprint final masiv.

Cădere spectaculoasă

În ultimii kilometri echipele sprinterilor au impus un ritm nebunesc cursei pentru a pregăti sprintul final pentru acești cai de rasă ai ciclismului care sunt sprinterii. Cu 350 de metri înainte de linia de sosire, doi dintre favoriți la victoria de etapă, englezul Mark Cavendish (care a crescut în Yorkshire) și australianul Simon Gerrans s-au împins pentru o poziție mai bună și au căzut la viteza de peste 60 de kilometri la oră și au permis celui care este considerat sprinterul numărul unu al lumii la ora actuală, germanul Marcel Kittel să treacă primul linia de sosire înaintea unui alt favorit, slovacul Peter Sagan. Cavendish s-a ridicat cu greu și a trecut linia de sosire după trei minute ținându-se de claviculă dar a fost creditat în același timp cu învingătorul, întrucât căzăturile în ultimii trei kilometri de cursă nu sunt luate în considerare la rezultat. O radiografie ulterioară a arătat că clavicula lui Cavendish nu este ruptă și el se va alinia la startul etapei de duminică.

Marcel Kittel a îmbrăcat nu doar tricoul galben de lider al clasamentului general, ci și pe cel verde al celui mai bun sprinter. Ceremoniile de după cursă au fost oficiate de Prințul William, nepotul Reginei Elisabeta, soția sa Ducesa de Cambridge și fratele lui, Prințul Harry. Favoriții pentru victoria finală – englezul Chris Froome, spaniolul Alberto Contador, italianul Vincenzo Nibali şi americanii Andrew Talansky și T.J. Van Garderen au același timp în clasamentul general ca și Kittel. Etapa a doua va purta caravana între York și Sheffield, pe 201 kilometri de parcurs vălurit, cu nu mai puțin de nouă ascensiuni de categoria 2, 3 și 4 care pot prilejui surprize și apariția primelor detașări în clasamentul general.