Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ziua de glorie a lui Nibali în “Tour de Yorkshire”

nibali-afp_2965995b.jpg

Vicenzo Nibali învingător în “Tour de Yorkshire” Foto: AFP

Campionul Italiei, Vicenzo Nibali, a câștigat etapa a doua a Turului Franței, disputată pe 201 kilometri între orașele York și Sheffield din nordul-estul Angliei, îmbrăcând cu acest prilej și tricoul galben de lider al clasamentului general.

A fost a doua etapă desfășurată în comitatul Yorkshire și s-a bucurat de același succes de public ca și în ziua precedentă, când la marginea șoselei s-au adunat peste un milion de spectatori ca să-i încurajeze pe cei 196 de cicliști plecați în cursă, ca și în etapa precedentă desfășurată în același comitat.

Etapa a fost extrem de palpitantă, pe traseu fiind nu mai puțin de nouă ascensiuni care, chiar dacă nu se compară nici pe departe cu cele care-i așteaptă pe cicliști în Alpi și apoi în Pirinei, au cernut deja sita valorilor, la finalul de la Sheffield fiind prezent un grup de 21 de cicliști care-i cuprindea pe toți principalii favoriți la victoria finală.

Selecția a fost făcută la cinci kilometri de la sosire pe o stradă în pantă din Sheffield, transformată pentru o zi în Côte de Jenkin Road, la capătul căreia proaspătul campion al Italiei, Vicenzo Nibali, a demarat sec și, proftând de indecizia rivalilor săi, printre care britanicul Chris Froome, spaniolul Alberto Contador și americanii T.J. Van Garderen și Andrew Talanski, s-a distanțat și a reușit să păstreze un avans de două secunde pe linia de sosire.

Italianul de 29 de ani a câștigat nu doar prima lui etapă în Turul Franței, ci și primul său tricou galben de lider.

Avansul de două secunde este nesemnificativ la scara Turului, care are 21 de etape și durează trei săptămâni, dar are o importanță psihologică.

Tricoul verde al sprinterilor a fost preluat de slovacul Peter Sagan, care este și primul în clasamentul tricoului alb, al tinerilor de până la 25 de ani, iar tricoul alb cu buline roșii al celui mai bun cățărător a fost preluat de francezul Cyril Lemoine.

Luni are loc etapa a treia pe distanța de 155 de kilometri între Cambridge și Londra, care, fiind practic fără nicio ascensiune, se va termina probabil cu un sprint masiv al plutonului pe bulavardul Mall din centrul Londrei, deci ordinea în clasamentul general are toate șansele să rămână neschimbată, cel puțin în partea superioară.

Va fi ultima etapă desfășurată pe teritoriul britanic (a patra prezență a Turului Franței aici, după 1974, 1994 și 2007) înainte de transferul caravanei în Franța, iar periplul britanic va rămâne în memorie ca un succes fenomenal de public în primele două etape, care au fost deja denumite de presă “Tour de Yorkshire”.