Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Duel papal, în finala CM de fotbal din Brazilia

duel_papal_finala_cm_fotbal_brazilia.jpg

Papa Emerit Benedict şi Papa Francisc

Papa Francisc, de origine argentiniană şi Papa Emerit Benedict al XVI-lea, de origine germană, vor "să câştige echipa mai bună" în finala Cupei Mondiale de fotbal dintre Argentina şi Germania, care va avea loc duminică.

Precizarea a venit de la purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi: "Amândoi vor să câştige echipa mai bună".

Cei doi papi probabil că nu se vor întâlni pentru a urmări meciul de duminică seară, deşi Francisc "ar putea să îl vadă", a declarat Lombardi.

Papa Francisc, pe numele său Jorge Bergoglio s-a născut în Argentina şi este cunoscut ca un suporter de fotbal.

Papa Benedict al XVI-lea, pe numele său Joseph Ratzinger s-a retras în februarie anul trecut. El s-a născut în oraşul bavarez Marktl.

Caricaturi şi imagini procesate ale celor doi papi urmărind meciul împreună au devenit extrem de populare pe reţelele de socializare.

"Acest meci este extraordinar dintr-un motiv: Ratzinger este Beckenbauer al Bisericii, este un bărbat care a jucat toată viaţa în propria jumătate de teren, este conservator", explică Piero Schiavazzi, un jurnalist care scrie despre Vatican.

"Pe de altă parte, există un bărbat, Bergoglio, care şi-a petrecut toată viaţa în terenul adversarului, el reprezintă Biserica ce merge dincolo de limitele sale", spune el.

Înainte de începutul Cupei Mondiale, Papa Francisc a cerut ca această competiţie să demonstreze fair-play, solidaritate şi respect faţă de adversari.