Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nibali survolează Alpii și își consolidează poziția de lider al Turului Franței

nibali.jpg

Nibali survolează Alpii și își consolidează poziția de lider al Turului Franței

Ciclistul italian Vincenzo Nibali abodează a treia și ultima săptămână de cursă din Turul Franței cu un avantaj de aproape cinci minute față de al doilea clasat în ierahia generală și lasă puține șanse rivalilor săi de a-l mai ajunge din urmă până la Paris.

Săptămâna a doua a fost dominată mai întâi de periplul caravanei prin munții Vosgi și apoi prin munții Alpi.

După ce a câștigat singura etapă cu sosire la vârf din Vosgi, Nibali a cîțtigat și singura etapă etapă cu sosire la vârf din Alpi, la Chamrousse, stațiune de sporturi de iarnă situată la peste 1700 de metri deasupra capitalei Alpilor francezi, Grenoble.

La numai o zi după aceea, Nibali s-a clasat al doilea în a doua etapă alpestră care a atins și “acoperișul” Turului Franței, anul acesta legendarul Izoard, o trecătoare înaltă de 2360 de metri.

Singurul ciclist care a reușit să-i ia timp lui Nibali a fost polonezul Rafal Majka, sosit al doilea la Chamrousse, cu 10 secunde întâziere față de tricoul galben, și câștigător a doua zi la Risoul, cu 24 de secunde avans față de tricoul galben.

Italianul are acum un avans de 4’37” față de spaniolul Alejandro Valverde și 4’50” față de francezul Romain Bardet.

Bardet, care poartă tricoul alb al celui mai bine clasat tânăr de până în 25 de ani este doar unul dintre cei patru francezi în primii 10 ai clasamentului general, alături de Thibaut Pinot, Jean-Christophe Peraud și Pierre Rolland, făcând deocamdată din Turul Franței 2014 cea mai bună Mare Buclă pentru cicliștii din hexagon din ultimii 20 de ani.

Duminică a avut loc etapa a a 15-a, Talard – Nimes, lungă de 222 de kilometri de tranziție către munții Pirinei. După o evadare din start cu elvețianul Martin Elmiger, neo-zeelandezul Jack Bauer au fost prins de pluton cu numai 20 de metri înaintea liniei de sosire, sprintul final fiind câștigat de norvegianul Alexander Kristoff.

Luni este zi de pauză, iar după aceea urmează trei etape în muncții Pirinei cu cele mai dure ascensiuni ale Turului, urmate sâmbătă de o etapă contra-cronometru individual pe 54 de kilometri, înaintea sosirii duminică pe Champs Elysees la Paris.

Dar puțini mai sunt cei care întrevăd până la final detronarea lui Nibali din poziția sa actuală de lider autoritar.