Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turul Franței: prima etapă în Pirinei nu schimbă semnificativ ierarhia

turul-frantei-afp.jpg

Turul Franței: prima etapă în Pirinei nu schimbă semnificativ ierarhia

Ciclistul australian Michael Rogers a câștigat cea mai lungă etapă din actuala ediție a Turului Franței, Carcassonne – Bagneres de Luchon, lungă de 237,5 km, prima din cele trei etape din munții Pirinei, dar italianul Vincenzo Nibali nu a a avut nicio problemă să-și apere poziția de lider al clasamentului general. Rogers a făcut parte dintr-un grup de 21 de cicliști care au evadat din pluton și la un moment dat aveau un avans de aproape 13 minute.

Ultima ascensiune a zilei, Port de Bales, care culminează la 1755 de metri, lungă de aproape 12 km, cu un gradient mediu de 7,7% a decantat grupul de evadați din care au rămas numai cinci, iar în coborârea spre Bagneres, australianul s-a detașat de rivalii săi, sosind cu nouă secunde avans, al doilea clasat fiind francezul Thomas Voekler.

În spatele acestui grup, liderii clasamentului general au avut și ei o cursă pe pantele lui Port de Bales, atât la urcare, cât și la coborârea extrem de periculoasă, la viteze de 100km pe oră.

Singurul rezultat semnificativ a fost  că francezul Thibaut Pinot, sosit în același timp cu Nibali și cu al doilea din clasamentul general, spaniolul Alejandro Valverde, a urcat pe locul al treilea și a preluat tricoul alb al celui mai bine plasat tânăr până în 25 de ani, de la compatriotul său Romain Bardet, pe care l-a distanțat la aproape două minute pe linia de sosire.

Nibali are în continuare 4’37” avans față de Valverde și 5’06” față de Pinot în clasamentul general și s-a arătat din nou invulberabil.

O altă schimbare notabilă este preluarea tricoului alb cu buline roșii al celui mai bun cățărător de către polonezul Rafal Majka, dar care are doar un punct avans față de spaniolul Joaquim “Purito” Rodriguez și trei puncte față de Nibali.

Marți are loc cea mai scurtă etapă a Marii Bucle de anul acesta, Saint Gaudens – Pla d’Adet, 124km, dar care include trei ascensiuni de categoria I – Col du Portillon, Col de Peyresourde și Col Val Louron Azet, iar ascensiunea finală – categoria extra – este urcușul către Pla d’Adet – 10,2 km cu gradient mediu 8,2%, până la altitudinea de 1680m.

Până acum, toate cele trei etape cu sosire la vârf din acest Tur au fost câștigate de Nibali, așa că adversarii săi sunt deja puși în gardă. Dacă vor reuși să-l împiedice să câștige o a patra etapă de acest fel, asta e deja altă problemă.