Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea sportivă 7 august 2013

echipa-nationala-handbal-feminin.jpg

Echipa naţională de handbal feminin

Ştiri sportive din handbal, oină, fotbal, scrimă, fotbal australian şi rugby.

Handbal

Echipa naţională de handbal feminin a României a câştigat aseară disputa cu selecţionata similară a Franţei, scor 27-20, în cadrul grupelor principale de la Campionatul European de Handbal sub 19 ani. Fetele noastre au condus la pauză cu 10-9, însă în partea secundă au mărit ecartul pe tabela de marcaj şi astfel şi-au adjudecat cele două puncte puse în joc. Într-o altă partidă din aceeaşi grupă, Rusia a dispus de Norvegia cu scorul de 27-24. În clasament, Rusia conduce cu 4 puncte, urmată de România şi Norvegia cu câte două puncte. Franţa este pe ultimul loc, fără niciun punct. Primele două clasate se califică în semifinale, iar azi, de la ora 21.00, România susţine partida decisivă cu Rusia. Două ore mai devreme, Franţa joacă împotriva Norvegiei. În cealaltă serie, luptă pentru un loc în semifinală Olanda, Danemarca şi Ungaria, Suedia nemaiavând matematic nicio şansă la accederea în careul de aşi.

Fotbal

Steaua a ajuns în play-off-ul Ligii Campionilor, după ce a eliminat formaţia georgiană Dinamo Tbilisi. Meciul disputat aseară pe Naţional Arena a început debordant pentru roş-albaştri, cu Latovlevici dejucând pasul la ofsaid al defenisvei oaspete. După deschiderea scorului de căptre fundaşul stânga stelist, partida s-a transformat în una de uzură, iar după pauză georgienii au egalat. Finalmente a fost 1-1, dar Steaua merge mai departe, pentru că în manşa tur s-a impus cu 2-0 în deplasare. În faza următoare a acces şi Olympique Lyon, care s-a impus la Zurich, în faţa celor de la Grasshopers, cu 1-0. Tabela s-a menţinut neatinsă vreme de 82 de minute, după care Grenier a marcat unicul gol al meciului. Lyonezii câştigaseră şi turul cu 1-0, astfel că au ajuns în play-off. Astăzi, de la ora 20.00, campioana Moldovei, Sheriff Tiraspol, joacă returul cu Dinamo Zagreb, având de recuperat o înfrângere cu 1-0 suferită acum o săptămână în Croaţia.

Fotbal australian

În aceste zile, capitala Irlandei, Dublin, găzduieşte meciurile contând pentru Campionatul European de Fotbal Australian, competiţie care reuneşte la start şase formaţii. În reuniunea de ieri, în care au avut loc partidele contând pentru etapa a doua, Irlanda a trecut de Danemarca după 49-39, iar Marea Britanie a învins Germania cu 66-15. Suedia a învins Croaţia cu 41-32. Cele şase formaţii sunt repartizate în două grupe de câte trei, iar câştigătoarele se vor întâlni în finala continentală, pe 10 august. Fotbalul australian este cea mai populară disciplină din Australia şi repezintă o combinaţie de rugby şi baschet. O echipă este compusă din 18 jucători, iar terenul are forma ovală. La ediţia olimpică Melbourne 1956, fotbalul australian a fost sport olimpic demonstrativ. 11 ani mai târziu, în România se disputa primul şi ultimul meci de fotbal australian. Pe un teren viran din apropierea Bucureştiului, o selecţionată de staruri venită de la Antipozi, aflată în turneu pe Bătrânul Continent, a răspuns invitaţiei ambasadorului australian din acea vreme şi a susţinut un joc în ţara noastră.

Scrima

Campionatele Mondiale de Scrimă de la Budapesta, din Ungaria, sunt în plină desfăşurare. România, cu nume ca Ana Maria Brânză sau Tiberiu Dolniceanu printre protagonişti, a reuşit calificarea pe tabloul principal de 64 a tuturor celor implicaţi la sabie şi spadă. Din nefericire, România nu are niciun reprezentant la floretă. Franţa are cvartete de muşchetari pe tablourile principale la toate armele. Astăzi, spre orele serii, sunt programate tururilefinale la sabie băieţi, cu principală speranţă românească Dolniceanu, dar şi la floretă fete.

Rugby

Echipa naţională de rugby în 7 a Franţei a ratat obţinerea medaliei de bronz la Jocurile Mondiale care s-au desfăşurat recent la Cali, în Columbia. Francezii au pierdut în finala mică împotriva Canadei, cu 31-24. Medalia de aur a fost obţinută de Africa de Sud, după victoria din ultimul act, 33-24 contra Argentinei. Rugby-ul în 7 a fost prezent pentru ultima dată la Jocurile Mondiale, deoarece din 2016 urmează să intre în programul olimpic, la Rio de Janeiro. Revenind la Jocurile Mondiale de la Cali, Franţa a terminat pe locul al treilea în clasamentul general, cu 40 d emedalii, din care 16 de aur, 11 de argint şi 13 de bronz. România, la aceeaşi competiţie, a obţinut un total de cinci medalii, toate la gimnastică aerobică, din care două de aur şi trei de argint.

Federaţia Română de Kaiac-Canoe

Astăzi, la Bascov, s-a desfăşurat o conferinţă de presă organizată de către Federaţia Română de Kaiac-Canoe, la care am fost şi eu prezent ca reprezentant al RFI. Evenimentul a fost ocazionat de alegerile pentru funcţia de preşedinte al forului respectiv, fostul medaliat olimpic cu bronz de la Moscova, din 1980, Ioan Bîrlădeanu, fiind investit de Adunarea Generală cu un nou vot de încredere, pentru o perioadă de patru ani. Ioan Bîrlădeanu se află la al treilea mandat în fruntea FRKC. Totodată, la conferinţa de presă s-a discutat despre evoluţia sportivilor români la ultimele competiţii internaţionale, dar şi despre introducerea unei noi discipline sportive în România, kaiac-polo. Această ramură este o combinaţie între kaiac şi polo, după cum sugerează şi numele. O echipă este formată din cinci jucători, iar câmpul de disputare este marcat cu balize. Porţile sunt suspendate la doi metri deasupra apei, iar mingile folosite sunt similare celor de la polo.  Pe de altă parte, baza nautică de la Bascov, din judeţul Argeş, se află în plin proces de modernizare, aici urmând a fi organizate Campionatele Europene pentru tineret sub 23 de ani şi juniori în 2015, dar şi Campionatele Mondiale la aceleaşi categorii de vârstă, în 2017. 

 
Actualitatea sportivă cu Christian Frisk şi Valentin Panduru