
Sport
Turul Franței 2014: Vincenzo Nibali învingător, dar cicliștii francezii strălucesc
nibali.jpg

Supranumit “Rechinul din Messina”, legat de originea sa, Nibali, care va împlini 30 de ani în luna noiembrie, s-a situat primul în clasamentul general cu avantaj de 7’37” față de francezul Jean Christophe Peraud și de 8’15” față de al treilea clasat, un alt francez, Thibaut Pinot - un avans nemaintâlnit de 17 ani în Marea Buclă.
Nibali nu doar și-a dominat principalii adversari, dar a făcut-o cu un panaș rar întâlnit în ultimii ani. El a câștigat patru etape, una pe teren vălurit în nordul Angliei, una în munții Vosgi, alta în Alpi și în sfârșit a patra în Pirinei.
Câștigătorul Turului a purtat tricoul galben de lider la capătul a 19 dintre cele 21 de etape și nu a părut niciodată în dificultate.
Deși doi dintre principalii săi adversari – englezul Chris Froome și spaniolul Alberto Contador – au fost nevoiți să abandoneze în urma unor căzături care le-au cauzat ambilor fracturi ale membrelor, Nibali s-a arătat superior și în evitarea căzăturilor, dovadă a faptului că și-a distanțat adversarii și într-o etapă de plat disputată pe porțiuni pavate și ploaie.
În sfârșit, italianul a beneficiat de sprijinul eficient al echipei sale – Astana din Kazahstan – care l-a protejat tot timpul în acest cel mai colectiv dintre sporturile individuale.
Prin victoria de anul acesta din Turul Franței, obținută după victoriile din Turul Italiei de anul trecut și Turul Spaniei din 2010, Nibali se alătură unui grup ultra-select de cicliști, acum în număr de șase, care au câștigat pe parcusul carierei lor cele trei mari tururi cicliste: compatriotul său Felice Gimondi, francezii Jacques Anquetil și Bernard Hinault, belgianul Eddy Merckx și spaniolul Alberto Contador.
Succes francez
Dând Cezarului ce-i al Cezarului, trebuie menționată însă și performanța remarcabilă a cicliștilor francezi, care au ocupat pentru prima oară după 17 ani un loc pe podium și după 30 de ani două locuri în primii trei.
Secundul lui Nibali, Jean Christophe Peraud este un caz complet atipic: în vârstă de 37 de ani, el a trecut la profesionism doar acum patru ani, până atunci el remarcându-se în competițiile de biciclete de munte, fiind vicecampion olimpic al disciplinei în 2008 la Beijing.
Peraud, care în 2004 a absolvit studii de inginerie energetică la Lyon, este un ciclist complet, bun cățărător și foarte bun în cursele contra-cronometru, cele două calități necesare succesului în competițiile pe etape.
Dacă Peraud este un campion cu înflorire târzie, Thibaut Pinot este la 24 de ani una dintre marile speranțe ale ciclismului fancez. El câștigat tricoul alb, acordat celui mai bun tânăr până în 25 de ani și este un cățărător redutabil.
Și dacă-i mai adăugăm și pe Romain Bardet, situat al șaselea în clasamentul general, la numai 23 de ani, și pe Tony Galopin și Blel Kadri, fiecare câștigător de etapă în acest Tur, avem imaginea unui ciclism francez în plină renaștere, chiar dacă anul viitor se vor împlini 30 de ani de la ultima victorie a unui ciclist hexagonal în această mare competiție a sportului mondial.